Thursday, 26 December 2013

"Cikgu : Saya Lulus dalam PMR"

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t.h

Okey, sebenarnya nak update dah lama dah tentang ini, TAPI macam kurang idea untuk menulis.



 Namun begitu, arini Ayu tak mahu bertangguh dan mengalah, jadi Ayu tulis juga apa yang berada di fikiran Ayu. *eh tetiba skema jek rasa* hahaha

Baru ni keputusan PMR keluar kan? Ayu tak excited sangat sebab takda anak saudara yang ambik PMR tahun ni. Jadi wat cool sudah hohoho..

Tapi sehari selepas result keluar, Ada student Ayu.. bekas student sebenarnya chat kat fb n terus kata :
"Cikgu, saya lulus dalam PMR"

Apa reaksi Ayu mula-II?

Ayu fikir macam ni : "Lulus je?"

Lepas itu Ayu tanya dia :
"dapat berapa?"

Dia bagitau la result dia.

Pastu Ayu pun selepas berfikir apa nak jawab, last-II cakap "Alhamdulillah".

Bila dia chat Ayu n bagitau macam tu, Ayu terus rasa selama ni Ayu teruk sangat. Judge orang berdasarkan keputusan dia. =(

Okey, selama ini fikir,
"orang yang pandai, yang dapat result gempak tu akan berjaya."
Jadi, Ayu risau macam mana dengan orang yang kurang berpendidikan?.
Itu yang Ayu fikir.
Tentang anak-II saudara Ayu, tentang pelajar-II Ayu masa internship dulu. Tentang macam mana Ayu nak tolong mereka. *sebab Ayu kan kaunselor*

Sedangkan Ayu lupa, ada TIGA hal yang kita TIDAK pernah TAHU :
1. Rezeki
2. Umur
3. Jodoh.

Ayu nak cakap yang pertama : rezeki.



Rezeki itu datang dari Allah, kan? Dan rezeki itu sangat luas. Bukan dari segi kewangan je, sedangkan kita dapat menghirup udara sekarang ini pun dikira nikmat, rezeki..kan?

Ayu lupa yang rezeki itu Allah yang tentukan, bukannya dari sijil itu, kan? =(

Dan macam itu gak lah Ayu cakap dekat student Ayu itu :
Ayu cakap :
"Alhamdulillah, nanti SPM buat lagi baik okey?
result pmr pnting.. tp result spm lgggg penting
sbb msa dpn kita perlukan sijil wlupun result x bpe ok
n x semestinya kputusn gempak tu org yg bjaya dlm hidup tau.
pggn agama tu pnting..
in sha Allah agama ada, dunia akhirat slmt"

Bila Ayu fikir-II balik, n apa yang Ayu nak sampaikan dekat sini sebenarnya tentang PEMIKIRAN



Pemikiran masyarakat Malaysia, terutama orang Melayu ni yang selalu fikir :
"semakin tinggi sijil, semakin banyak rezeki" dan fikir "orang yang tak pandai adalah orang yang tak berjaya dalam hidup"
 Betul tak Ayu cakap?

Sebab kita sentiasa dikelilingi orang yang berfikiran begitu, dan kita terikut berfikiran begitu. Sampai kita terlupa 1 perkara :

ada seorang hamba Allah mengatakan,
"siapa yang belajar ilmu agama seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah tiba-II dipelajarinya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat".

Tanya balik diri kita, kenapa kita belajar?



Adakah kita belajar kerana Allah atau kita nak belajar pastu dapat kerja bagus dan hidup senang? Haaaa *ayu pun tengah cek hati AYu ni*

Sebab risau niat bukan kerana LillahiTaala.

Lepas ini, janganlah pandang rendah dekat orang yang tak dapat keputusan yang baik, tak sambung belajar. *cakap dekat diri sendiri juga*.

Sebab mungkin dia hanya ada SPM, tapi dengan Spm itu dia kerja, kerja dan terus kerja, sehinggakan apabila kawannya yang tamat belajar Ijazah itu habis belajar dan sedang mencari pekerjaan, dia sudah pun memandu kereta sendiri dan sedang merancang untuk membeli rumah?atau berkahwin? Tak mustahil bukan? =)

Okey mungkin betul dengan sijil yang lebih tinggi, kita akan hidup lebih senang. Dan mungkin juga betul, tiada kelulusan, susah untuk mencapai impian sekarang.

Tapi dalam masa yang sama sebenarnya kita lupa yang walau siapa pun kita.. Alhamdulillah la kita masih lagi cukup makan, cukup pakaian, cukup keperluan asas untuk hidup, bukan begitu? *Rata-II orang kat Malayisa ni la..*



*kalau setuju dengan Ayu, jom kita cek berapa kali kita cakap ALhamdulillah untuk rezeki kita dapat arini?
*Kenapa Ayu rasa macam sikittttt sangat je berbanding rezeki yang Ayu dapat hari ini? =( *Astagfirullah.

Fikirkan juga andai kata kita dapat kerja yang kita selesa, yang membuatkan kita senang, tenang... Tapi sejauh mana kesenangan itu mendekatkan diri kita dengan Allah? membantu kita dalam kehidupan dunia dan akhirat? haaa jom cek iman kita!~

Ayu blurr sebenarnya nak huraikan apa yang ada di fikiran.
Ambil yang baik, jadikan ikhtibar, dan lakukan kerana Allah.
Dan yang tak baik tinggalkan dalam blog ni, okey?

Ayu manusia biasa, ada salah silap : maaf andai ada yang salah.

Renungkan!~

(^_^)





Sunday, 22 December 2013

Jodoh Pasti Bertemu

Assalamualaikum w.b.t.h

Selamat malam rakan-II semua..
*ceh gaya ramai jek yg baca blog ni.. hehe
TAPI... ada Ayu kesah? hiiii

Okey.. tadi otw balik dari Kuala Lipis, tiba dengar lagu Afgan : Jodoh Pasti Bertemu :

Dan Ayu baru je usha lirik lagu ni.
Eh cam ada kaitan la..

Before explain lebih mendalam..nak cerita ni.. sekarang ni berada dalam mood dua alam la rasa.
Hah! dua alam???
Hee .. tak tahu la simpulan bhsa mana Ayu ambik ni..
Yang pasti yela dua alam :
Gembira & sedih.

Alkisahnya semalam pergi wedding Wani : 1 of my bestie la : masa kat wedding tu, semua yg datang semua dah berpunya..huhu.. Happy la untuk mereka, tapi sedih utk diri sendiri sebab lain dari yang lain...ngee
Lepas itu bertambah sedih bila fikir Jannah pun dah kahwin, ramai la yang dah berpunya.
Bila Ana post pasal kena kawin awal sebelum g.s.t tu..huuu lagi haru.. memang tak la kan!~

Sedih TAPI gembira untuk kawan-II Ayu =).

Ok, bila fikir tentang itu, : eh lagu Afgan ni sedap gak la, cam da kaitan jek!~ *buat muka tak bersalah* :

So, jom kita details kannya lagi..ngeh3..

Ni link lagu nya :

http://www.youtube.com/watch?v=MV_euZ_lKH8

Andai engkau tahu betapa ku mencinta : ok cut :
   # macam takda je rasa CINTA kat org yg bukan muhrim.
   # 'engkau' tu pun takda gak sekarang ni.. huaaaa hahaha.

Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
   # Eh cam pernah buat la dolu-II. keh3.. *dolu-II punya cerita*

Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta

 # Betul itu : bukan mudah utk jadi macam org fikir. sebab kita adalah kita : Ayu adalah Ayu :  *senyum sambil wt muka cute+peace *

Ku pasrahkan hatiku, takdir kan menjawabnya.
  # Ye : Allah Maha Mengetahui. reda dengan apa yg telah terjadi * tetiba sedih ingat masa lalu *   
   *Astagfirullah.. *

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu.
# Hazimah : camna ni..? Ko je tau apa yg daku fikirkan. Tolong jawab boley?? ngeee
*courtesy of lirik-lagu-dunia.blogspot.com
Dan lepas itu Afgan ulang je lagu ni berkali-II, jadi macam tak nak ulas sebab macam ada sentimental value plak, macam ada deep meaning je rasanya. *ecece.. macam ya-II ja. Haha *gelak guling-II =p *

Lepas dengar lagu ni : n bila ulas ini, Ayu teringat dekat ayat ni :

* Ada 3 perkara yang tak pernah kembali :
 1. Waktu
 2. Kata-kata.
 3. Kesempatan.

Dulu selalu fikir, andai boleh putar waktu, mesti lagi okey dari ni. Ayu nak kata yang okey je.. N ambik kesempatan untuk jadi lebih baik.

TAPI : Life is toooooo short. Never regret. Dah lepas dah pun. Buat apa nak fikir sangat? *cakap kat diri sendiri* hehe

Lagipun kan Hlovate dah kata :

"Everybody has a Past, Everybody lives a Present, & Everybody deserves a Future"

* Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu.*

So, keep moving Nurul Hidayu, life like wheels, right?

P/s : Nak mengharap ke nak berhenti mengharap? =/

Jodoh pasti bertemu, awak. Tunggu Ayu, okey?
*ececece =p

(^_^)



Friday, 20 December 2013

0 0 0oooo

Assalammualaikum..

Lamanya tak update blog..

Bz + malas + ada je alasan..sbb itulah blog ni bersarang. Ampun blog.. sayang awak sgt!~ hehe

Semalam, hari ni terfikir.. em ni bca tweet sorang budak ni. Dia kata :
"jgn luahkan mslh kt kaum berbeza, nnti klu jatuh hati, bhya."

Pastu terfikir : tapi kalau kawan je ok kan? tak boleh ke kita rapat sebagai kawan je? lagipun kita kan ramai kawan? hermm musykil-II..

Yela, kadang-II Ayu bukan betul pun, Ayu mesej je sapa yang Ayu rasa rapat untuk luahkan masalah. N bg Ayu, ok je, tak nampak ada masalah pun?
Mungkin Ayu pk lbh kot nih!~ hailaaaaa

Tapi..ada tapi lagi. Ok, gantikan tapi dengan dan. hehe Gestalt sgt!~

Ok dan bila Ayu mesej je kawan-II, entah mengapa Ayu rasa ada yang fikir Ayu suka dia. Nak kata Ayu over sangat, cam tak je? cam bukan Ayu je? Lagipun, eh takda hati la wat masa sekarang ni nak fikir loving2 bagai ni. Serius takda hati. Eh yeke Ayu.. ntahla.. cam buntu jek?

Ya Allah.. help me!~

Tuesday, 26 November 2013

Take nOte!~

Assalamualaikum w.b.t.h

Ayu ada soalan nak tanya :
Orang pertama yang mencipta telefon siapa?
Alexander Graham Bell. Haa pandai.

Kalau tanya :
Orang pertama yang tulis Bismillah?
Haa mesti ramai tak tahu jawab, betul tak?! Hehe

Hari ini nak share tentang fakta tentang Islam.
Jadi, mari kita mengenal : Orang Pertama Dalam Islam :

1. Orang pertama yang menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS

2. Orang pertama yang minum air zam-II : Nabi Ismail AS

3. Orang pertama yang berkhatan : Nabi Ibrahim  AS

4. Orang pertama yang diberikan pakaian pada hari Qiamat :  Nabi Ibrahim AS

5. Orang pertama yang dipanggil oleh Allah pada hari Qiamat : Nabi Adam AS

6.  Orang pertama yang mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).

7. Orang pertama dalam Islam yang dibangkitkan pada hari Qiamat : Nabi Muhammad S.A.W

8. Orang pertama yang menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9.  Orang pertama yang menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang pertama yang meletakkan jawatan khalifah Islam : Al-Hasan bin Ali RA

11. Orang pertama yang menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA

12. Orang pertama yang syahid dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA

13. Orang pertama yang syahid dari kalangan perempuan : Sumayyah binti Khabbat RA

14. Orang pertama yang menulis Hadith di dalam kitab/lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang pertama yang memanah dalam perjuangan fisabilillah :Saad bin Abi Waqqas RA

16. Orang pertama yang menjadi muazzin dan melaungkan azan : Bilal bin Rabah RA

17. Orang pertama yang bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA

18. Orang pertama yang membuat mimbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA

19. Orang pertama yang menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang pertama yang menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang pertama yang beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwalid RA

22. Orang pertama yang mengasaskan usul fiqh : Imam Syafie RH

23. Orang pertama yang membina penjara : Ali bin Abi Tholib

24. Orang pertama yang menjadi raja : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang pertama yang membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid Rh.

26. Orang pertama yang mengadakan baitul mal : Umar Al-Khatab RA.

27. Orang pertama yang menghafaz Al-Quran selepas Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib

28. Orang pertama d yang membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'afar Al-Mansur RH.

29. Orang pertama yang digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang pertama yang masuk syurga : Nabi Muhammad SAW

Seorang rakan kongsi dekat Ayu n sekarang : Ayu share pula dengan semua.

Penting ini sebenarnya, jadi mari sama-II mengambil berat!~

Love ALLAH!~

(^_~)

Friday, 22 November 2013

Ini bukan Ayu!

Assalammualaikum w.b.t.h

Ya Allah ampunkan dosa-II ku ya Allah!

Sedihnya rasa hati ini hari ini.

Ya Allah : it's hurt!

Sedihnya, sedih sampai Ayu menangis, menangis kerana marah. Marah yang amat-II sangat.

Ini bukan Ayu, dan ini bukan apa yang Ayu nak!

Ini tentang kerja :

Ayu fikir, bila kerja ini, kira okey la.. Gilak x okey, gaji masyuk kot : RM 1000.00, office hour ; 9 a.m - 5 p.m je. Kerja pun apply sales asisstant je, so macam okey la kan. Jual rumah je punn.. *ni fikir mula-II*

Lagipun duduk dengan mak abah, lunch mesti balik makan, rumah ke Bandar pun tak jauh. Dengn gaji itu n segala-IInya sebenarnya boleh hidup la, tak payah fikir pape dah. Nak gaji degree memang tak kan dapatla. So Ayu bersyukur lah dapat kerja ni.

Mula-II okey je, TAPI lama-kelamaan Ayu rasa macam berat je hati nak pergi kerja, tapi Ayu buat ignore je. Pastu ada beberapa hal yang datang, Ayu diam je. Sampai la Jumaat tiga minggu lepas. Ayu dah tak tahan sangat n tinggikan suara. Sebab benda kecil je, kenapa perlu bising-II kat Ayu n kenapa perlu dibesar-besarkan?

Kemudian cakap dengan abah camni :
"nak resign la, boleh tak?".

Abah kata :
"resign je la, dah bertekak itu, tak best dah."

Pastu cakap lagi kat abah :
"nanti kalau resign, buat masa ni takda apa dah yang nak beli, TAPI tak boleh hulur kat abah mak la kalau tak kerja"

Abah kata :
"tak kisah punn"

Dan Ayu tau abah really means it!

 Lama gak nak buat keputusan ni. Yela, takut nyesal kalau salah buat keputusan. Tanya kawan-II, mintak pendapat ramai orang. Buat solat, mintak petunjuk. Tanya pendapat orang yang lebih berpengalaman..

*kredit kat Kimah, Hazimah, Ana, Ina, K. May, K.na, Suraya, Sue, As, Jannah, Thanks kawan-II jadi pendengar yang baik. Big credit kat mak abah yang support je anak dia sorang ni *lap mata*

Lastly, hantar resign letters. Lega sangat.

Jadi dalam hati fikir :

" 2 minggu je Ayu, sabar ya S.A.B.A.R!"

Jadi, orang cakap apa-II Ayu diam je. Buat pekak, buat tak paham, buat bodoh, buat muka tak bersalah, buat blur.. Semua Ayu buat!~

Tapi hari ini Ayu rasa Ayu gagal sangat. Gagal jadi orang yang lebih baik dari 2 minggu lepas. Ayu rasa sangat sedih dan :
Menangis.

Ya! menangis. Perkara yang Ayu tak nak buat.

1st nangis sebab rasa geram, marah sangat. Tu sampai nangis.
2nd nangis sebab rasa bodohnya tak sabar! Mesti syaitan bersorok kemenangan. Bodohnya Ayu.
3rd nangis sebab baca Al-Quran tadi. Ada kalimah Allah n Ayu rasa sedih sangat.
Ya Allah, rasa teruk sebab tak bersabar, ikut perasaan marah =(

Sedih kot..

Dan Ayu tertanya :

Selama tiga bulan ni, apa yang Ayu tak buat?
Selama tiga bulan ni, apa yang Ayu buat salah sangat?

Teruk sangat ke Ayu bila ulang kesilapan yang sama?
Teruk sangat ke Ayu bila kadang-II terlepas pandang sesuatu perkara?
Teruk sangat ke Ayu bila ada perkara yang Ayu lambat faham?
Teruk sangat ke Ayu?

Teruk sangat ke Ayu sampai semua benda yang Ayu buat nak pertikaikan? Semua kesilapan Ayu yang kecil jadi sangat besar? Teruk sangat ke Ayu ni??!

Ayu tak minta pun nak jadi cuai, nak terlepas pandang sesuatu perkara, Ayu tak mintak pun! =(

Kenapa buat macam salah Ayu tu seolah-olah syarikat kerugian jutaan ringgit?

Ayu jadi tak sabar sebab Ayu cuba terangkan duduk perkara tapi orang tak nak dengar!

Semalam, kelmarin, 3 hari lepas Ayu boleh sabar lagi bila Ayu dengar yang banyak benda tak puas hati dengan Ayu, buat spekulasi bukan-II yang Ayu sendiri tak terfikir, Ayu boleh sabar dan gelak lagi.
Tapi hari ni memang Ayu tak sabar!

Semua manusia tak sempurna,  tak pernah terlepas dari buat salah. Tapi napa apa yang Ayu buat macam dia tak puas hati je?

Ayu bukan camni, Ayu seorang yang banyak cakap, boleh sembang. Tapi bila ada perkara yang Ayu rasa tak okey, Ayu start diam. Bila diam pun orang persoal. Ayu pn jadi tak paham.

Itu salah, ini tak kena. sangat tak seronok.

Ayu memang tak sempurna. Dan semua orang pun sama.

Bukan Ayu je yang buat salah berulang kali, ramai lagi. Dan semua orang pun pernah buat gak!

Jadi, tolonglah faham. Diam Ayu untuk elakkan sesuatu yang tak elok terjadi. Namun diam tu ada tahapnya. Sabar itu ada hadnya. Dan bila sabar itu sudah sampai tahap yang atas, tak mustahil Ayu akan buat perkara yang diluar jangkaan. Dan memang dah buat pun.. hee

Orang boleh burukkan Ayu, dan Ayu diam. Tapi diam ubi berisi okey.

Ada hari, Ayu balas.

Bukan Ayu nak balas sangat pun. Ayu tak nak cari musuh even seorang pun. Separuh orang pun Ayu tak nak.

Sedangkan Nabi ampunkan umat, siapa lah Ayu ni kan?

Maaf? Ya kemaafan adalah dendam yang terindah. Mungkin itu akan buat orang lagi sakit hati dan jiwanya? Bila melihat kita tersenyum?

Ya Ayu..senyum, sabar. Allah kan ada!

(^_^)






Thursday, 14 November 2013

Jangan pertikaikan sesuatu keputusan!~

Assalammualaikum w.b.t.h

Hari ini Ayu tak kerja, m.c sangat. *senyum sambil mata ke atas*. Dah tak sihat, nak buat macam mana,kan? hehe

Tapi Alhamdulillah sebab dah lebih sihat. =)

Hari ini juga Ayu buat keputusan untuk resign dari kerja Ayu sekarang. Sebenarnya dah dari minggu lepas lagi nak resign, tapi malam semalam baru buat surat dan hari ini hantar. Kena buat notis 2 minggu..haruuuu~

Kenapa berhenti?

Sebab sedih dengan diri sendiri, mungkin?
Dulu fikir dapat kerja office hour, gaji standard SPM sekarang dah okey sebab duduk dengan mak abah. Yela, tak kan nak demand gaji degree plak kan? Lagi susah nak dapat. Dan, Alhamdulillah dapat.

TETAPI.. semakin lama, semakin Ayu mendalami kerja ini, serius tak kena dengan jiwa. Ayu rasa benda semua simple je, tapi ada perkara yang Ayu tak dapat buat dengan baik. Ayu try gak usaha dan bila Ayu push diri Ayu untuk bekerja dengan lebih kuat, tetap gak Ayu sendiri rasakan prestasi kerja Ayu tetap level sama.

YA, betul orang kata minat boleh pupuk. Tapi selama tiga bulan Ayu kerja ni, makin Ayu rasa sales&marketing; bidang pengkeranian ni bukan bidang Ayu la. Tambah-II Ayu kerja dekat syarikat perumahan. Lagi la tanggungjawab besar. Dan Ayu macam tak menyumbang apa-II pun untuk syarikat, so Ayu fikir ini bukan bidang Ayu..baik Ayu undur diri n bagi peluang itu dekat orang yang selayaknya.

Mula-II takut, risau nak berhenti. Sebab fikir macam ni :
"kalau berhenti nanti, kalau tak dapat kerja yang lebih baik dari ni, gaji macam ni, masa bekerja macam ni macam mana?"

Lepas itu, teringat abang ice-blended Mosha sebelah ni ada cerita.
Kawan dia kerja kapal. 2 minggu kerja dan 2 minggu cuti. Kawan dia luahkan la, memang la 2 minggu kerja, pastu boleh tengok anak selama 2 minggu, tapi yela..macam tak best. N dia suarakan nak berhenti.. Kawan-II yang lain semua kata rugi kalau dia berhenti, gaji ok, cuti pun ok.

Lepas tu dia tanya pendapat abang Mosha ni n abg tu tanya, "seronok tak kerja?".
 Dia kata "tak."
 Abg Mosha tu kta "kalau tak seronok, hati tak tenang, berkat rezeki tu kurang lah."
Dan akhirnya kawan dia berhenti.
Sekali pandang : rugi wooo. Tapi dia je tau apa yang dia buat, kan?

Bila tanya kat abah soalan yang difikiran, abah jawab simple je :
" Tak percaya dengan Allah ke?"

Sentap gak la!
"Aah..kenapa nak pertikaikan apa yang dah kita buat? Setiap perkara ada je jawapannya."

Bila ingat balik, dulu kerja gak cam Tutti Frutti.. lepas tu rasa menyesal berhenti. Tapi fikir-II balik, ala lepas itu dapat gak kerja lain, kan? Napa nak risau sangat?

Mungkin apa yang Ayu dapat akan lebih kurang dari sekarang, tapi mana tahu Ayu lagi tenang dan bahagia?
Mungkin juga Ayu dapat lebih kurang, dan semakin tak okey dari ini, tapi Allah kan uji hambaNya dengan kemampuan hambaNya?" Jadi, mengapa risau? =)
Mungkin juga ada sesuatu yang lebih baik dari ini?

Segalanya mungkin, kan?

Jadi, yakin je dengan apa yang dah buat.
Tak mustahil Ayu akan menyesal dengan tindakan Ayu :
TAPI Ayu tahu yang setiap hari ada je peluang n ruang Allah bagi untuk hamba-II Nya berusaha, beribadat ; menjadi khalifah yang lebih baik, kan?

Lepas itu, Ayu pun terfikir " napa nak fikir sangat pasal resign ni? Bukannya ini je ada kerja kat Jengka ni n bukannya nak kerja ni selamanya, kan?"

Sebab risau tak tahu posting bila? Ada je kawan-II yang tak kerja n rileks je.

Hari tu ada sembang dgn sorang member, dia kta dia dapat rm200 je elaun sebulan. Dia kata kalau kita fikir cukup, cukup je. Tapi kalau gaji banyak mana pun, kalau kita rasa tak cukup, memang tak cukup.
Setuju! betul tu.

Jadi, bersederhana Nurul Hidayu.

Kena doa banyak-II untuk dapat job yang Ayu, Ina n Ana apply sebab itu membantu dekatkan diri dengan Allah, in sha Allah. Walaupun hanya 2 minggu, tapi mungkin itu lebih baik untuk permulaan tahun baru ni, kan? =)
Asyik sibuk kejar dunia je, apa kata sekali sekali cari rezeki yang dekatkan kita dengan Allah n akhirat pula, kan?
Mana tahu boleh berubah jadi lebih baik?
Kalau bukan dari pakaian, mungkin tutur kata, atau mungkin hati dan pemikiran?

Allah know BETTER!~



Jangan pertikaikan lagi keputusan ini, Nurul Hidayu binti Mohammad.
Ada je ruang, peluang untuk lebih berjaya & bahgia dunia akhirat, in sha Allah

(^_^)


Saturday, 9 November 2013

Part Time Job Available?

Assalammualaikum w.b.t.h..

Hari ni rasa penatnyaa..bkn hari ni la, minggu ni rasa penat sangatttttttttttttt. Sabar je la..huaaaa. *Eh tak baik merungut.. Astagfirullah..

Lepas itu, terfikir sesuatu :

Ok, makluman kepada semua pemilik kedai-II / premis / hotel / pasaraya dan sewaktu dengannya yang berada di kawasan sekitar Bandar Jengka, seandainya pihak encik / cik / tuan / puan memerlukan seorang pekerja Part Time : saya ADA!~

Yela..dekat Bandar Jengka ini banyak je iklan jawatan kosong; kerja kedai kasut, kerja kedai melibatkan customer services, kedai buku, kedai jual pakaian, TAPI macam tak ada orang yang nak apply je.
Jadi, Ayu Come up with ONE GOOD solution : satu penyelesaian yang agak baik, dan berkonsepkan "win-II situation" ; menang-menang situasi.

 Haa..sebagai tambahan, Kadang-II peniaga ini ada pekerja, tapi tak cukup.. susahlah mereka nak cuti ke kalau ada hal kecemasan atau sakit demam, jadi itu lah sebabnya Ayu meng'offer diri Ayu untuk membantu pemilik-II kedai ini.. hehe.

Dalam erti kata lain, saya tolong awak; awak tolong saya. Saya tolong awak jaga kedai, uruskan bisness ke dan sewaktu yang sewajarnya yang kedua-dua pihak setuju, dan sebagai balasan, awak bagi upah.

Haa ok tak idea Ayu ini. Memang nampak susah, sebab yela part-time je kan, takut nak ajar Ayu itu ini, takut tak boleh buat, takut tak boleh percaya,kan?  Ala tapi Ayu kan pembantu untuk memudahkan urusan pada hari kejadian? Jadi, apa yang perlu Ayu buat, Ayu buat. Yang rasa boleh hold dan tunggu pekerja tetap buat, tak mengapa la..

Ok tak ye apa yang Ayu nak buat ni? Macam merepek je kan? Tapi berdasarkan pemerhatian Ayu, baiklah encik / cik / tuan / puan ambil saya bekerja kalau urgent atau memang memerlukan.. dari dilanda lagi bermacam masalah ke?

Mesti ada yang kata merepek, tapi tak cuba tak tahu, kan?

ALLAH kan ada.. In sha Allah, Allah bantu hamba-hambaNya. Tambahan ini dikira satu usaha juga kan? =)

Sunday, 22 September 2013

Hari Jubah Ayu!~

Bismillahirahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t.h!

Hai semua, sihat ke..?

Haa.. baca title post Ayu ni.. Alhamdulillah..sedar tak sedar dah EMPAT tahun Ayu belajar : degree : dan Alhamdulillah dah habis sudah belajar. Dan Ayu dah pun konvo pada tarikh 12/09/2013 yang lepas. Baruuuu je lagi.


Hehe : nak tunjuk beg tu sebenarnya : Istiadat Konvokesyen ke-15.. Ayu la tuuuu huhu

Bila sembang dengan mak cik-pak cik dekat Jengka ni a.k.a kawan-II mak abah,
Bila mereka tanya  : "belajar lagi ke?"
Dan bila Ayu jawab : "habis dah belajar (sambil senyum wt muka comel haha)"
Mak cik-pak cik tu akan cakap camni : "Eh yeke? cepatnya habis ya. Dah 4 tahun dah..tak sedar pun yaaa..

Mak cik-pak cik ni.. bukannya mak cik pak cik mak abah Ayu..bukannya hari-II tengok Ayu, tu yang tak sedar dah 4 tahun dah! Kalau lalu sebelah pun mereka kadang-II tak perasan Ayu..mana lah nak sedar memang 4 tahun dah Ayu belajar hohoho..

Tapi betul la.. 4 tahun dah pun.. EMPAT tahun, EMPAT tahun (tiru iklan tv yang budak kecik tu hihihi!~)

Jadi..di kesempatan ini..

Ya Allah..hambaMu ni bersyukur sangat sebab memberikan rahmat yang tak terhingga kat Ayu walaupun yelah.. Ayu manusia yang tak pernah lari dari melakukan kesilapan. Yang kadangkala bila senang lupa kat Pencipta namun DIA tak pernah lupa dekat Ayu. Ya Allah..ampunkan dosaku!



Terima kasih dekat mak+ abah dan keluarga. Terima kasih sangat sebab mak+abah penyumbang terbesar dalam kejayaaan Ayu. Kejayaan la sangat..haha tapi yela..kira berjaya la ni. Bukan senang nak dapat 1st class kan? =)



 Ayu suka sangat gambar ni sebabnya  bukan senang bagi sesetengah parents buat macma ni kat anak mereka kan? Dan Ayu kira bertuah laaa. Dan bertuahnya Ayu menyebabkan kakak Ayu a.k.a Kak May jeles. Dia nak wat gak masa konvo dia nanti. Ayu akan pastikan dia tak sempat buat camni huahuahua (maaf! saya memang nakal =p)

Haa terima kasih juga dekat Nazeef! Eh bukan, dekat mama n babah Nazeef ( Kak May + Abg Shakir) sebab sentiasa suport Ayu huhuhu. Terima kasih juga kat semua akak, abg n anak sedara yang mewarnakan kehidupan Ayu.. Escpecially Wawa + Minin + Haziq la.. Oh rindu kalian!~

 Betul : my family my love buat masa ni. Walaupun kak long+abg long+haziq je yang ada..rasa syukur sangat sebab atleast ada gak yang hadir!

Haa lupa plak :


Ayu dapat 1 je bunga dari family, tak macam orang lain. Tapi Ayu tahu.. bunga ni bukan kak long je yang bagi,..semua abang+kakak Ayu ada share dalam ni.. Ini yang Ayu sayangggggg mereka sangat nih! Kak long kata nak beli yang ada bear.. TAPI dia tahu, mak tidak akan bagi... Nanti mak bebel, habis Ayu sekali kena hahaha..

Kawan-II : Bagi Ayu, kawan memainkan peranan yang penting gak. Tak kira la kawan masa Ayu kecik ke besar ke.. tapi :
                                  Terima kasih anda!~

Siapa anda? Anda lah.. kawan Ayu : kawan yang ada susah senang. Kawan yang sentiasa ada! Terima kasih yoooooooo =p.


 Haa ni salah 1 kawan-II a.k.a sahabat! Ayu sayang mereka kot. Sayang Lillahitaala. Sebab bila Ayu susah ke senang kat Upsi tu, paling tak..mesti ada sorang yang akan ada kat Ayu... =)

Kawan-II waktu sekolah rendah : cHeq Jannah, E-1, Wan, Lily, Mizah,Sue, Amir.. ramai lagi laaa. Sayang tak dpt shoot dgn mereka.. Tapi Ayu fhm mrka bz =)
Kawan-II Ma'ahad juga..hohoho.. terima kasih tauuuuuuuuuuu!

Terima kasih U.P.S.I sebab terima Ayu.

Ok..let's Ayu upload sedikit picture start dari pre-convo shooting hingga lah hari bersejarah itu hehe :



p/s : buat nakal, ambik bunga mak yang kak long gubah! hahaha


p/s : anak FELDA..tu yang asyik tangkap gambar kat pokok kelapa sawit tu hahaha!~ =p


patut pict atas ni untuk pict cm kawin kan..? tapi ada Ayu kesah? =p


Tengok bunga tu : cantik, kan? elok je posisinya hehe =)

Ini Ayu punya photograper la ni suruh baling-II bunga..lalala!~ 


Ini gambar candid ngeh3



Ini nampak sangat editnya kan? hahaha tapi okey pe : smart tak posisi n topi Ayu? hohoho




bunga ku terbang indah lalalala!~


Cik mizah yang comel! (mizah : x boleh besarkan, nampak muka x cute) hahaha


Ayu sangat suka pict dengan Cik Mizah yang ni =p 



Haa : inilah photograper Ayu a.k.a kawan Mizah : Tapi sekarang kira kawan Ayu gak la. Thanks tau kamuuuuuuu!
p/s : sweet tak pict ni? tengok org yg ambiknya la =p hahahaha


   Erm.. Sue+ As : maaf! Mereka yang nak shooting sangat, Ayu yang dapat ngeh3.. =p



Ayu ikut muka abah lebih huhu


k.May setuju bila Ayu kata dah sama besar dengan kak long. Padahal baju ni haaa yang besar =p

 Ana : kawan baik a.k.a kawan gosip! haha


Kiri kanan Ayu kawan baik dari sem 1. Cik Yaya comel housie yang sporting masa last sem. Cik Ina : even awak takda dalam pict : awak ada je dalam hati, jangan risau k baby? =)




 Ecah kata camni bila tengok pict ni : "cantik!. mak su nampak kurus!~ lalalalala =p
 Btw : Ayu dapat bunga! Bunga dari orang jengka gak..ngeh3

Thanks Fitri. sapa Fitri? Haa ni diaaaa :



B4 balik dia kata doakan dia dpt masuk U.. (budak kecik sorang ni lepasan STPM..)

N bila pergi cari dia kat Book Station kat Jengka ni, kawan sekerja dia kta dia dah berhenti sebab masuk UPM. Tahniah kamu! Mungkin berkat pakai jubah konvo akak a.k.a Cikgu Ayu tak? Haha perasan Ayu ni =p

Bila Asma kata : kadang-II pelik camna Ayu boleh jadi kaunselor..

N Ayu pun nak cakap gak : Aah Asma, aku pun pelik wehhhhhhh.
Tapi satu perkara yang Ayu tahu ; Allah pilih Ayu untuk galas tanggungjawab ni.. in sha Allah Ayu akan cuba sedaya upaya untuk bantu pelajar!~

Haaa cakap pasal Asma :


Thanks lalink-II ku sebab bagi adiah bagai ni. Thanks Soya, Asma, Ekin, Zati, Janaah : Terharu kot utk kek tu.
Kalau kawan-II nak tahu.. Ayu teka je hadiahnya Doraemon..skali betul.
Dari dulu Ayu dapat doraemon hailaaa
Bukan Ayu tak matang, kawan-II Ayu pun menyokong kegemaran Ayu ni..nak wat camna, kan?
p/s : Korang : Doraemon ni debab! gerammmmmmmmmmmm hahahahaha

Ini sedikit sebanyak tentang Hari Jubah Ayu

Alhamdulillah diberi keizinan utk menulis. Bukan untuk riak bagai, utk share sahaja.

Ayu kan Ayu.. tetap Ayu dulu,kini dan selamanya

(^_^)

Monday, 12 August 2013

Sakit Menghilangkan Sakit!~

Bismilahhirrahmanirrahim...

Assalammualaikum w.b.t.h

Hai semua.. ceh macam ramai je yang baca ni..

Nak tahu sOmething tak..?

Ermm..bulan ramadan aritu Ayu ada dOa something n rasanya dOa tu Allah dah jawab malam tadi.

Malam tadi Ayu dapat jawapan doa tu  n serentak itu.. Ayu pun dapat sakit gak.

Sakit fizikal dah memang sakit, kan? Pastu ditambah plak dengan sakit dihati..

Sakit kah hati ini? Entahlaa.. Ada la sakit sikit kot.. dalam 25%, 75% lagi more kepada rasa yang lega sangat. Even sedih, kecewa..TAPI lega lah..sekurang-II kurangnya kita tahu apa perlu kita buat.
Sakit tu macam analoginya :
Kita nak topup..tapi waktu tu dah malam.. kita memang nak sangat topup sebab kita nak guna sangat time tu. Apa kita rasa bila tak dapat? sedih kan? kecewa kan? pastu kita pun tido dalam keadaan sedih..n bila kita sedar esoknya.. sebenarnya kita tak perlu pun sedih..sebab ada benda yang kadang-II kita fikir kita sangat perlukan, tapi sebenarnya kita boleh je hold. Camtu la Ayu rasa...

Nangis? Entahla.. Alhamdulillah setakat ini tak nangis lagi la disebabkan perkara remeh-temeh..huhu.. So, kira okey la..ecece...

Sakit tu orang kata menghapuskan dosa-II kecil,kan? mungkin Ayu sakit malam semalam tu untuk menghapuskan apa yang AYu rasa dihati. Sebab tu Ayu sakit! Supaya hati ini bertambah okey.
Apa yang pasti..hilang je sakit tadi..hilang gak sakit kat hati..
Redha : itu penting kan.,.?
Allah Maha Mengetahui sedangkan kita tidak mengetahui!

So sekarang :
Wake up Nurul Hidayu..
Life must go on..!
Take a deep breath n move forward! =)

Semalam Ayu dapat kata-II ni :
"Jangan berharap lebih, semakin tinggi harapan, semakin sakit jatuhnya!
Emas TAK AKAN sama dengan loyang,
Sutera TAK AKAN sama dengan benang! "
cc : Di Bawah Lindungan Kaabah :

Alhamdulillah untuk rasa sakit ini!

p/s : Cik Cahaya, Haslina : once again : hurt.
     : Ekin : kena guna tips anda nih!

Speechless

(^_^)

Sunday, 11 August 2013

I'm ONLY 23!~

Bismillahirahmanirrahim..

Assalammualaikum w.b.t.h..

Hai semua : selamat hari raya Aidilfitri!

Alhamdulillah..1 lagi raya dilalui dengan pelbagai perasaan : happy + kalut + geram + blurrr.. semua ada.. hohohoho.

Kenapa rasa macam tu? haa ni salah satunya : meh Ayu nak cerita.

Perkara ini start sejak masuk sem8 lagi. Sejak jadi rumate Cik Dayah haha..
Sebab dia pernah kata : dah 23 tahun TAPI still single.. n benda tu HOT TOPIC gak la dulu..
Pastu..bila bz buat thesis, perkara tu lama kelamaan senyap je.. n sebagai bakal kaunselor.. perasaan itu dah neutral..macam okey je : nOthing.! ceh ayat..hah-ha.

Sehingggaaaaalah bulan puasa baru-II ini apabila start kerja dekat Pejabat Felda kat sini.
Yela, habis blajar, duduk rumah je.. mana la ada orang nak bising-II kan.. bila kerja.. haaa ramai plak yang "caring" kat Ayu kan..huhu. Tetiba terasa diriku begitu berharga *buat muka comel+senyum* hahahah.
Tu timbul semula isu ini. Dan bertambah timbul sejak raya ini laa hailaaaaaa!~

Pernah la 1day tu bos Ayu sembang dengan Ayu + sorang staf kalau tak silap.. pastu dia tanya : awak single lagi kan Ayu?"
Ayu ia kan je la n kata : "takda orang nak"
Pastu ada ke patut dia kata Ayu memilih.. sampai hati!sob3.. haha.
Pastu 2nd bos plak tanya nama penuh aritu.. ingat nak buat apa.. dah siap tanya nama penuh : sibukla la menanya status nya : dengan confident Ayu jawab : single! keh3..

Dan staf kat pejabat tu saja je buat orang geram kan.. mentang-II lah hampir semua dah kahwin,.. n semuanya lelaki plak tu.. saja je nak sakat Ayu.. stress kejap! huhu.

Nak dibuat cerita.. aritu ada berbuka puasa dengan staf..
Bila pandang anak staf tu..bos sibuk kata : "tu la, tak nak kawin...dah tengok je". dia cakap macam dia dah kahwin je..apa la bosssssss! haha
Pastu mereka sibuk gak la bertanya banyak kali n berkata benda yang buat hati ni geram.. n jawapan Ayu : baru 23 kot..tunggu la..kumpul harta dulu.
2nd bos Ayu kata : nak kumpul harta sampai bila? Lelaki takpe la kawin lambat..makin tinggi aset. Ceh! Ntahpape betul la. Bila ayat tu macam tak sedap je didengar di telinga ini..
Ayu pun dengan pantasnya berkata : tak kisah lah dengan sesiapa..asal tak menyakit hati!". pastu mula la touching..hailaaaaaaa bos! hahaha..
* At da end : mereka kata Ayu memilih.. memilihkah?

Pastu sebelum raya ni abah mak sibuk la kata anak-anak beraya kejap la, lama la,.. itu lah, ini lah.. n abah kata cari orang jauh : senang! Raya ni kalau balik sini, balik sini je. Takda pk nak balik sblh sana.. Dia pesan gitu sebab anak dia sorang ni je tak kawin lagi..n anak yang lain kawin dekat-II la gak kiranya..huhu.
Nak je cakap : "abah : orang Taiping okey tak..?" Waaaaaaaa bila dia kata okey kang..mana plak nak carinya..haruuuu nanti! hahahaah..
Bila cerita kat akak-II, mereka tak setuju sebab mereka kata dekat la senang, balik dua-II rumah.. huh macam-II..n Ayu? tak pikir punnnn..ececece

Pastu raya pertama baru ni jiran sebelah ini kata camni :
"Ayu, orang kata kalau masak masin, nak kahwin. Ni, buat air manis ni..kira sama gak la.."
Pastu Ayu kata mana ada.. Pastu mereka sibuk la kata orang yang buat air ni berdarah manis.. hailaaaa. tak lah jiranku oiii! hoho.

Masa raya kedua tu plak saja ngada pakai inai kat tapak tangan..yela..kat jari tak boleh pakai, kan? haram kan? Tak percaya tanya cik google huhu...
Pastu kawan abah datang. Cakaplah kat mak cik tu.. "bukan  tak nak salam, tangan ada inai."
Pak cik tu kata : "orang selalu pakai inai ni nak kawin je".
Abah kata : "Dia nak je kawin, orang tak nak kat dia"
Sampai ati abah kata camtu! hahaha

Pastu g raya pun sibuk gak lah dengar kawan tu nak kahwin, kawan ni nak tunang, kawan ni ada anak..hermmm... jeles gak! huhu..
Pastu sibuk la mereka tanya sebab kata update status itu ini, upload pict bagai..
Tak sangka plak update,upload ni boleh buat orang pk bukan-II ek! hahaha..
Bila jawab single : mereka pun kata saya memilih!

MEMILIH KAH?

Tak! Ayu takda la memilih sangat pun..tapi tipulah kalau takda ciri-II lelaki idaman. Ada gak la list nak camtu camni..berjela gak la list tu sebenarnya hahaaha.. Tak lah, gurau je.

Ntahlaa...bukan masa yang tepat kot.
Untuk pengetahuan semua :

Ayu sekarang tengah pk nak la ada harta sikit.. atleast ada kereta dulu, emas seurat dua dulu ecece.. adalah simpanan sikit..biarlah dah posting dulu ke.. Senang la sikit..
Herm ntahlaaaa.. Ayu tak memilih!
Eh tapi yeke? tadi terfikir gak : Mizah kata tadi suka lelaki yang bila kita duduk dalam kereta n bila dia nak kluar suruh kita kunci kereta sebab nampak caring.. Haa terfikir gak : oh nak cari laki yang bila naik kereta dengan dia rasa selamat je : sebab dia baca doa kuat.. 1 kereta boleh dgr..!~ haaa.. ada ke? haha.

Pastu ingat lagi bila makan masa kat U dulu.. budakni suka suruh habiskan, sebab orang last habiskan makanan kan dapat suami soleh..n Ayu selalu tambah "soleh+handsome"
Pastu diorang mesti kata : "tak habis-II"..
Handsome tu penting tau sebab Ayu biasa-II je.. atleast handsome+sweet dimata Ayu huhu..

Ntahlaaaa : Ayu baru 23 kot.. memang la ramai dah berpunya, dah ada anak bagai.. TAPI  bukan Ayu kot *tetiba rasa sedih* konon! huhu.
Bukan Ayu kot sebab banyak benda nak fikir.. kalau Ayu nak kahwin pun : mana calonnya. Haa tu 1 dah. takda orang nak..sob3.. takla..
Sebenarnya masa tak sesuai dan orangnya tak tepat. When I found someone right at the right time.. in sha Allah okey je...betul tak?

Lagipun..banyak benda la nak kena fikir.. kerja lagi, kereta lagi.. mungkin setengah orang tak fikir tapi Ayu pk..senang nanti nak g mana-II.. tak payah asyik nak harapkan orang je. huhu
Walaupun kadang-II bila malas nak drive, merempit tu datang..mula la pk : "untungnya kalau ada bf dekat, boleh sruh dia drive je" untunglaaaaaaa kalau ada. Tapi untung berkali ganda kalau takda kot! buat masa sekarang la hehe..

Pastu pk mak abah lagi.. biarlah AYu balas jasa abah mak dulu (full stop.titik)

Mana nak pk anak-II sedara lagi..tak kerja ni pun sibuk la msg, call mtk hadiah bsday la, hadiah exam la.. nnti dah kerja lagi tinggi demand budak-II ni *dah dapat bayangkan dah* haha..

Esok lusa kawan baik ramai nak kawin, tunang,.. Ayu je tak. Tapi nasib baik gak la ada Ekin, Asma n Soya..even Soya tak berapa betul haha.. Nasib baik status mrka sama je dgn Ayu haha. N cik cahaya pun begitu.. As, Mizah, Sue pun begitu.. so kira okey lagi la.. Kawan-II yang rapat pun status sama je..ada gak la teman nak meluah rasa..ececece kah3..

Buat masa ni.. tak nak fikir lagi.. tapi kalau dah jodoh, siapa Ayu nak menolak..kan? =)

Tapi bukan Ayu kot nak kahwin sekarang..nanti-II lah..

1 perkara Ayu belajar : kalau orang tanya status jawab camni : Saya Y.S.H!~
Ayu nak buat muka confident+senyum cakap : Young, Single n Happy!
Memanglah life kita ni bukan 24jam happy..tapi bersyukur dengan apa yang Ayu ada sekarang.
Alhamdulillah =). Kawan-II yang lain pun boleh nak tiru ayat tu huhu. Bila jawab gtu nantu, mesti orang dah tak sibuk nak tanya lagi sebab even single tapi apy lalalaal!~ =p

Akhir kata :
Kawan-II, sedara-mara, jiran tetangga. pak cik, mak cik, Dato', Datin, Tan Sri, Puan Sri,Haji, Hajah haha :
 Janganlah tanya dah.. sebab Ayu tak nak kahwin sekarang. calon pun takda. Tak tahu lah kalau esok lusa ada. TAPI saat ni, detik ni..tak payahlah nak tanya Ayu dah.. banyak lagi benda nak pk..

Tanyalah sebulan ke setahun lagi ke ye!~


Sampai masa ada lah : doakan yang terbaik untuk Ayu n untuk anda juga. Semoga jodoh membawa ke syurga =)




Thursday, 25 July 2013

Setengah tahun 2013

Assalammualaikum...

Alhamdulillah..

Akhirnya saya menaip juga..eh saya plak. Ayu. hehe.

Semalam ada la usha entry lama..dan rasa cam boleh tarik nafas lega la, sebab apa yang dihajati masa awal tahun ni..
Alhamdulillah sangat banyak yang di achive!~ =).

Haa ni link utk post tu :

http://seindahbiasadiriku.blogspot.com/2013_01_01_archive.html

Bila cakap nak jadi lebih positif : bersyukur sangat sebab semakin hari macam semakin bahgia even ada masalah yang mendatang, even stress macam mana pun.. rileksss je...ecece.. rileks sangat haha. Apa yang Ayu blajar la sepanjang 6-7bulan ini.. even kita rasa down sangat hari ini, kita mesti fikir yang hari ini lebih baik dari semalam.. sebab kalau kita fikir lebih buruk dari semalam.. teruk la kita.. Setiap yang berlaku kan ada hikmah!~ =)

Ehem : Ayu juga mengisytiharkan Ayu dah break dengan Mr.T Ayu!
Pelbagai rasa ada : sedih, gembira, lega... mana tak lega+ apy bila tak stress dah. Tapi sedih gak. Bila dah break dengan En.Thesis ni maknanya semester pun dah habis. Ayu bukan lagi final year kakak *copy nama Shu kat Twitter* tetiba sedih plak..rindu nak blajar!~hehehe..

Rasanya hampir semua wish Ayu tercapai laaa..
"Kejar cita-II sebelum cinta.. Haa ni je yang hanging lagi..
Nak sedap hati buatla ayat camni : orang sekarang pandang yang cantik je, Ayu kan biasa-II saja, sapa nak pandang? cehhhh!~
Sebenarnya sedar yang cita-II Ayu banyak lagi tak tercapai..so rilekssss dulu la.!~ =)

Lepas tu fikir-II balik Ayu kira beruntung la..
PTPTN lkhamdulillah tukar jadi biasiswa : In Sha Allah.. =)
Lepas tu tiap tahun dapat dermasiswa zakat Pahang.. banyak gak la sebab ada je benda yang Ayu beli..
First dermasiswa : kamera
Second : Handset
Third : Kereta..
* Kereta ini macam tak percaya huhu.. Alhamdulillah la..even bukan kereta baru, tapi atleast boleh cakap kat diri sendiri : hey...awak blajar n awak mampu beli sesuatu..so bersyukur! Tapi jangan riak =).
Fourth : haaa tak guna lagi..tapi ingat nak bawa kanak-II kesayangan Ayu tengok gajah laaa..
Nak pergi dengan bf takda plak huhu..

Yang paling Ayu sedar lah.. sedih macam mana pun.. ngadu kat Allah je. In Sha Allah ada jalannya.. Haa lagi satu..kena reda je.. macam baru ni redha je topup hilang RM!0.. tapi last-II jumpa balik. Mungkin Allah nak uji tahap kesabaran Ayu. =)

Tapi tipulah kalau sentiasa boleh bersabar. Tapi kalau kita selalu biasakan, In Sha Allah kita boleh didik diri kita jadi penyabar.

Thanks Ya Allah.. mendengar doa hambaMu ini : Alhamdulillah : =)

Jumpa lagi di entry akan datang

Wassalam..

(^_^)


Wednesday, 10 July 2013

Assalamualaikum CINTA!~

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t.h.

Alhamdulillah... ramadan tiba lagi.





Haa..betul la kan ayat ni?

So..bulan ni jom berlumba-II tingkatkan amalan kebaikan.

Sebab itu entry dia begitu :

Assalammualaikum cinta. cinta means CINTA ALLAH!

Dan disebabkan itu.. teringat dekat novel "Contengan Jalanan". Thanks Hlovate. Ayu berjaya buat checklist sendiri.. Checklist??? :


Tadi pagi sempat la buat satu perkara.

 Nak tahu apa?

Ni dia :




Macam tak jelas sangat,kan? sebab print screen saja..hehe
p/s : klu nak..pm ayu k? =)

Em..tadi tunjuk kat abah draftnya... pastu abah tengok n kata abah kan dah buat qiam ni..korang yang tak nak join...

Pastu buat muka tak bersalah sengih..

Ok lepas ni In Sha Allah join, ok abah? hehe..

Tak pasti la boleh buat semua ni tak, TAPI setiap perkara itu perlukan usaha, kan? Jadi.. selagi boleh.. Ayu try..

Sebab terkesan juga dengan Ibnu Mas'ud kata :

        " Tiada yang aku kesalkan dalam sehari ketika terbenam matahari selain daripada umur aku menjadi
          pendek, sedangkan amalan aku tidak bertambah".

Risau gak..sebab baru ni jerebu. Dan bila jerebu, teringat apa Dayah kata : dunia akhir zaman ni. Haa.. even masa cakap dengan dia buat rileks cakap : ini kan tanda kiamat kecil, belum besar. Padahal dalam hati..padahal hari-II fikir.
Tul la, fikir je, tapi tak berubah.. herm..teruk kan? Astaghfirullahalazimmmmmm!

Tadi pergi bandar.. baru sehari puasa kot.. pasaraya tu dah pasang lagu raya, dah sibuk buat promote tentang Hari Raya. Kadang-II terfikir gak aap yang Hlovate tulis :

kat Malaysia ni..orang macam lebih-II sangat nak sambut Hari Raya, tapi amalan di bulan Ramadan kurang. Eh betul ke ek novel tu tulis camni? hehe..lebih kurang la..

Selagi boleh buat amalan puasa tu..buatlah. Raya tu..belakang cerita. Mungkin kita kena ubah pemikiran kita, kot? Tak ada baju raya pun stil boleh raya sebenarnya. =)

Tak nak cakap banyak-II sebab Ayu pun biasa-II saja, tak baik mana..tapi Ayu berusaha jadi lebih baik. sebab akhirat kan abadi..

Sokong Ayu n Ayu pun akan sokong anda.

So .. jom dating dengan Allah!~

Salam ramadan, saudara-II ku! =)


Friday, 21 June 2013

I Love your,dear! No doubt.

Bismillahirahmanirrahim.

Assalammualaikum w.b.t.h

Salam sejahtera..

Baca ini sambil dengar lagu ini.. :

http://www.youtube.com/watch?v=fmf7JbeJyZo


Tak tahu sesuai ke tak..ok kot hee

Yeah..hari ini : hari yang dinantikan tiba juga akhirnya.

I'M coming home..tell the world.. I'm coming home.. =)

Dulu bila nyanyi lagu tu : happy.
Skrg bila nyanyi lagu tu : sangat sedih!

Tak tahu apa yang Ayu rasa sekarang...sedih kot. sedih gilak sebab ini last day, last jumpa kawan-II. Nanti bila ntah nak jumpa. I'll miss u guys! =(

Em..arini Ayu nak bagitau kalian sesuatu..

Perkara ini bermain difikiran Ayu lately ni..
Sesuatu daripada kalian : rakan Catalyst : yang Ayu ingat dalam tempoh 4 tahun perkenalan kita ni..
Sesuatu yang Ayu gabung cebisan-cebisan ingatan dan kenangan menjadi cerita..mejadi moment terindah dalam hidup Nurul Hidayu binti Mohammad...

Dan ceritaranya bermula begini.

Satu hari, ingat lagi kat fakulti..masa naik lif..Disebabkan perkara apa ntah..
Khud say : Ayu..ko ni dari dulu sampai sekarang sama je..
# Khud.. yeke aku dari dulu sampai sekarang sama? Tak berubah ke perangai aku..? Hah-ha..Aku nak tau lebih lanjut tu. Jawab sebelum ko kawin tau! =p

And then teringat Iman cakap+ tanya : sejak bila ko pernah matang?
 # Oh Iman..did I look baby face? Thanks dear.. (ayat sarkastik sangat) haha

p/s : ingat tak masa Iman n Qud masuk kelas RJ sama-II one fine day : gilak sweet n coolio kot. hahaha =p

Dan..Ayu pun sentiasa la fikirkan perkara ini? Tak berapa matang lagi ke?

Dulu Syika pernah cakap : masa jamuan akhir sem bpe entah.yang ada lilin bagai tuh...
: Jangan emo-II dah*
# Sekarang ni aku emO cam dulu lagi tak ek..ke dah ok sikit? haha

Baru ni masa setelkan hal penginapan kat Lake Town tu.
Khud kata : jangan bertindak ikut emosi.
& Ayu kata balik : sejak bila aku buat keputusan x ikut emosi? (sambil tersenyum..hehe maaf Khud)

Entahla.. Ayu tak matang lagi erk? Ayu emO lagi erk..?

Ingat lagi Dayah tengah call ayah ke mak dia..
N kata : Ayu tu kalau diam, jap lagi nangis la tu..

# Yeke? tak la.. =p
Ya Allah bersyukur sangat sebab sem ni mungkin air mata ni dah matang? Tak nak keluar walaupun sedih? Tak nak keluar sebab benda remeh temeh? Tak nak keluar sebab benda yang tak pasti? Even stress thesis pun tak keluar. Bersyukur sebab pernah nangis bila ingat mak abah je.. Ya Allah : Thanks a lotttttttt!~
# Mungkinkah itu tandanya Ayu dah semakin matang? haaaaa ngeeee haha

 Mungkin ke sebab selalu ingat apa yang Cindy pernah bagitau?
Life is too short..never regret!
# Yeah.. never regret kan Cindy? Dan ingat lagi..bila fikir-II balik, Cindy cakap tu after dia buat keputusan yang sangat besar dalam hidup dia.
N Ayu : congrats Cindy.. U'r success now. =)

Gilak la.. tadi kata tak pernah nangis..

*Dayah..sekarang aku nak bagitau yang
Aku tengah diam n aku tengah nangis.

Ayu SAYANG korang semua kot!

Mungkin korang tak nampak..sebab Ayu tak pernah luah.. n Ayu adalah orang yang sukar untuk cakap perkara camtu..

Sory!

Thanks!

Thanks sebab mengenali korang selama 4 tahun ni buat Ayu kenal :
How to say : sory.
How to say :  thanks.

Ntahla.. time goes on kan, dan Ayu belajar semua tu.. Benda simple jek.. Tapi Ayu rasa,..bila kita cakap terima kasih.. kita akan buat orang rasa dihargai.. =)

Ingat lagi masa Lie jual burger baru ni..
Bila burger tu dah siap..
Dia msg n dalam 1 msg, 2 3kali dia cakap terima kasih kowt!.
# terasa dhargai.. thanks Rosli.
* senyum sambil buat tabik hormat* hehe =p

Banyak sangat nak cakap sampai terlupa nak cakap apa lalalala!~

Ingat lagi dulu bila orang cakap Ayu adik Ecah.. sebenarnya tak suka. sebab Ecah dahla garang.( *mesti Ecah tengah cakap : siot ko Ayu kutuk aku* hahahah =p.) Lain kot dengan Ayu.. Lama-II boleh terima n Ecah pula yang macam tak berapa suka bila selalu panggil dia akak. Sorry kakak Ecah hahaha.

Aku pasti rindu korang kot. Rindu kenangan kat KUO dulu. Rindu kenangan lepak kat mamak tengah malam, rindu makan durian. Rindu kayuh basikal konon nak makan cendol tapi tak jadi. Rindu buat suprise birthday. Rindu segala-galanya.

Dan tak lupa juga :
Datin : I'll miss ur tom yam la. Ur tom yam is the best in the world I think.
Datin : thanks gak sebab banyak perkara yang hang ajar aku. Dan satu yang aku suka tentang hang.. hang akan fikir orang lain even mulut hang kata "lantak dia la". Aku tahu tu.. Datin memang terbaik la! =)

*sambil lap mata dengan tisu*

Weh..aku pasti rindu kalian.! I.mean.it.

N Ayu pasti rindu mylovely kak Fiza.

Thanks akak. sebab buat 1 of the reason buat pointer saya naik masa sem 4. Mungkin sebab kita duduk tingkat 4? haha-ha. Takla, sebenarnya sebab study dengan akak! Akak memang terbaik. Thanks sebab jadi pendengar + penasihat terbaik pernah saya ada. Thanks sebab tak pernah berat sebelah even akak dengar tu dari side saya je. I'll learn how to be like u..in make decision.. In Sha Allah!~.

Eh tadi kata tak pernah nangis sebab perkara remeh.. TAPI tiba ingat balik baru ni yang pernah pergi menapak ke blok 3-2-8 (eh yeke no.rumah tu? hee. salah maaf tau!) n nangis sepuas hati kat sana.

Thanks K.fiza.! Thanks Zifa. Thanks Iman. Thanks Datin. Korang memang cr-to-be yang bagus la. =)
Thanks gak kat Yam sebelum tu.
* Tetiba rasa bodoh nangis sambil makan KFC.. Tapi tu kenangan kan,Yam? Mungkin itu hari saya menangis semahu-mahunya n esok lusa gembira sentiasa. hehehe..

N Yam..dalam banyak-II orang..aku paling tak suka ko emO..sebab menjejaskan kefungsian hidup aku..ngee sebab : aku takut ko emO n aku puncanya..aku selalu fikir camtu even takda kaitan haha. Lepas ni, dah jadi isteri orang, senyum je tau..jangan nak masam-II dah. Ko cantik Yam. Ingat tu! N semakin cantik  bila senyum. N terima kasih sebab even ko panggil nama aku dengan apa-II nada pun..aku still rasa macam lembut je ko panggil "Ayu": tu. sayang ko Yam! *nangis lagi*.

Bila ingat balik.. thanks weh.. mungkin sebelum ni tak matang, tapi bangga kot sebab KITA SEMUA  (saja nak mention ayat Dr.aziz tu haha) bangga sebab kita semua boleh go on together.

Terima kasih weh sekali lagi! sebab bila fikir-II.. Tak expect pun boleh lepak dengan korang tapi itu lah yang terjadi. Dengan cik Pah, dengan Aini, dengan Shu, Mas, dengan semua orang la..

TApi masa berlalu kan,.. hubungan tu jadi rapat. Dan ketahuilah lepak dengan semua budak bNk lebih selesa dari lepak dengan member-II sekolah lama dulu! (yang tak berapa nak rapat laa).

Dan tak expect pun bila nangis aritu..story kat cik Pah. (mesti Pah kata gini : aik aku pun masuk? mestilah Pah haha). Serius tak expect. Ingat nak cerita kat Kak Fiza je.. Tapi dah semua ada. cerita kat semua. Mungkin betul apa ko cakap Pah.. :
Belum bersedia? So.tak payah fikir. Yeah terima kasih sebab nasihat tu buat aku lebih berfikir n kuat! =)

Kuat.strong. satu perkara yang Ayu belajar dari kalian juga.
Jue : aku tabik la kat ko : aku tak kuat macam ko Jue. pulun study, pulun kerja, pulun Palapes n at the end.. ko still jadi orang yang apy-go-lucky! Jue..thanks tau sebab ko jadi partner aku : slh 1 sebab carry mark Kaunseling Kerjaya aku dapat 59/60. (ceh nak mention gak tu) tapi alhamdulillah. Aku sayang ko Jue.
Dan terdetik dalam hati aku : 1 hari nanti.. if aku susah..orang yang aku boleh cari..aku tau ko orangnya. Ingat ayat aku n tolong aku time tu tau.. (lap mata dengan tisu).

N bila cakap pasal carry mark tu..iingat lagi Pojie tak percaya. Balik tu ko tau Pojie..aku cek n betulla markah aku tu. Ko ni..cuba belajar percaya orang lain banyak sikit selain dari Mimi. hahaha. Pojie : thanks gak weh sebab ko la salah sorang yang sangat bagus! Balas mesej time aku wish hari raya or hari guru or whatsoever. Mimi pun sama. Nanti dah kawin..tetap bagi aku dua mesej tau. jangan 1 je haha =p. Biar orang tengok aku sibuk mesej n pk tu bf la bg tu sengih-II tu.. even masa tu aku single. hahahaah.

Mimi..even kita tak rapat cam aku rapat dengan budak Stam yang lain...tapi thanks weh bagi aku lepak kat rumah ko masa tunggu Lappy siap aritu. * Benda kecik yang aku akan hargai+engat weh!*

Kak Na, Islah, Kimah, Angah : thanks sangat : thanks sangat sebab banyak berkongsi kebimbangan Ayu..banyak bagi nasihat+motivasi.

K.na : K.na memang baik la. serius cakap (rasa nak peluk-II je). K.na : thanks tau sebab bila cerita apa-II..K.na bagi pandangan dari side K.na n tu buat saya fikir banyak kali apa yang tak patut saya buat. N yeah.. I learn to be silent as I can..kita doa je kan K.na kan?

Kimah : Kimah memang hebat la Ayu rasa. Dalam banyak-II, Ayu suka bila Kimah bercakap. Boleh menang debat diraja kot! ngeee. Kadang-II ada benda yang even Kimah tak cakap, just pandang je..TAPI terkesan kot kat Ayu..macam tudung? n doakan yang terbaik k! =)

Angah..thanks Angah. Even Angah paling muda..Angah kawin dulu...huuuuu haha.
Sedih untuk diri sendiri. Apy untuk Angah. Tapi Allah know the best for us,rite? Thanks Angah sebab betul cakap Angah dulu :
"takkan Angah nak tunjuk Angah sedih? nak teriak bagi 1 dunia tau?" Dan akhirnya..sabar tu buat Angah bahgia. Ayu tumpang apy. N Ayu ambiknya sebagai motivasi diri =).

Islah : si comel Ayu. Islah..TERIMA KASIH sangat sebab layan je karenah Ayu yang nakal ni. hehe.. (gelak tapi nangis). Kadang-II Ayu rasa macam buli Islah jek,,tapi Islah still baik dengna Ayu. Dalam banyak-II budak kelas..Ayu rasa sangat selesa dengan cara Islah. Bercakap bila perlu. Bak kata K.na : Islah memang sabar dan mengalah. Dan itu buat Ayu sangat sayang Islah kot.. Terima kasih sebab waktu Ayu sedih, Islah ada! Waktu ayu apy, Islah ada. Waktu Ayu buat nakal, Islah still ada n tersenyum.

Kiki : Kiki tau tak..even Kiki pakai baju color blocking (walupun 4thn lps blm da blocking lg haha) camne pun.. Kiki tetap sweet n Ayu sangat suka pandang Kiki. Even tudung tak elok pun, Kiki still sweet. Ayu suka! N terima kasih sebab even Kiki tengah cakap "aku ko" dengan budak-II ni.. Kiki akan tukar cakap "Ayu Kiki" dengan Ayu.. Kiki memang best!

Wani : Wani yang sentiasa berfikir selangkah ke depan dari Ayu. ngeee. Masa sem  1 lagi..Ayu huhahuha..tapi Wani plak nampak matangnya hehe. N suka cara Wani. Tak tunjuk kelebihan yang Wani ada. Kadang-II duduk dengan Wani rasa macam duduk sebelah kakak. selesa. =). Even Wani cam perahsia..tapi Ayu selesa.sangat.

Nor..Nori ? haha.. dulu serius tak suka awatlah nak beza laki panggil lain perempuan panggil lain. N bila kena beza tu la yang makin langgar rules tu. hahaha. N bila dengar penerangan Nor..baru paham.. (sambil buat cam Nor selalu buat = oh begitu *angguk kepala* mulut muncung sikit ) Ni yang Nor selalu buat,kan? haha (mesti Nor kata : Ayu jahat! *dengan nada yang manja.mungkin.macam.biasa* hah-ha)
Alamak sori Nor..tertukar charger lappy n tak pulang-II dah. kira ok je la ya? =p

Kea : Kia...aku sayang ko kot walaupun ko garang! (mesti ko senyum n cakap : apa pasal plak gtu?) haha. Takda la..aku sayang ko sebab dengan ko la aku berfikir+bertindak lebih matang..cewah.. Thanks sangat sebab sudi jadi partner praktikum aku. Halalkan semua tau.. Even aku tak cakap sayang ko, care kat ko..tak bermakna aku tak buat. Aku care dengan ko start dari dulu ececece n semakin care start dari 1st day praktikum. Kalau tak..tak kan la aku jadi JPJ ko, kan? hahaha

Shu : ko baik. dan bertambah baik bila ko cakap baik-II dengan aku hahaha.. Thanks weh.. sebab even kita tak berapa rapat..ko still ajar aku banyak perkara n salah 1 nya ; sudi blajar taekwondo dengan aku : *ayat nak humble je erk aku? hahaha. thanks n sory salah silap.

Mas yang comel.. Mas : Mas ingat tak Mas pernah post kt fb n ayatnya lebih kurang camni :
"Saya teringin nak tau apa pandangan orang terhadap saya" n Mas mintak orang respon.
Tabik Mas! sebab Ayu rasa Ayu tak mampu. Ayu rasa cam Ayu tak kuat untuk baca orang kata Ayu queen control ke, sayang pakwe sangat ke, garang sangat ke? eh wait : queen control? sayang pakwe? I'm single okey! haha.  Tapi memang Ayu tak mampu cam Mas.. tahniah Mas!

Aini : Ko ni even straight to the point.. tapi serius cakap, aku makin lama makin selesa dengan ko. N cara ko cakap kadang-II kelakar..ayat ko la. N satu yang aku sedih..sebab aku tak mampu tolong ko setelkan bab4 thesis ko. Tapi aku dah pasing kat Dr.Nasir, kan? okey la tu kan? hehehe

Nisa.. ko lagi sorang yang life ko aku rasa aku banyak tak tahu.. N 1 yang aku suka tentang ko.. ko akan tengok satu-II perkara baru judge. N Nisa+ Aini..thanks untuk kenangan main badminton aritu. =)

K.ira : tak sangka housie sem1 saya ni kawin awal hehe. Thanks untuk selalu bersikap sopan santun lemak manis dengan saya tauuuuuuuuuu! haha.

FAirusssss..hehe... maaf ya sebab selalu kacau ko or buat bodoh bila ko membebel. N ingat ayat aku Fairus : "jangan terlalu risau, orang cantik,pakai apa pun cantik". Aku ulang balik ayat sem6 aku ni kat ko! hehe. Thanks Fairus. Thanks sebab cara ko yg komited membawa perubahan dalam pendidikan *tagline UPSI sangat* sikit sebanyak ajar aku untuk turut sama komited even still buat kerja last mnt. ngee.

Lela.. awak comel sangat! Dan awak semakin comel bila senyum+gelak+muka manja. Saya rasa cam nak cubit je pipi yang comel tu.. hehe. Lela tau tak, Lela baik sangat. Thanks tau sebab bila kita kena kerja dalam 1 group..or pape tugasan, Lela akan sentiasa backup kerja Ayu. Siti Lela Azwa ; Jasamu ku kenang! * buat tunduk hormat* haha

Saiful! : aku sedih..sebab lepas ni aku tak boleh rasa kek lapis free dah..hahahaah.. Thanks Saiful ;..even kadang-II aku geram dengan ko tanpa sebab yang kukuh, tapi tu la.. thanks untuk segalanya. N jadi pendakwah yang baik k? N jangan sedih plak bila time raya takda aku yang meseg ko..buat baik untuk dapat kek lapis dah. haha.. Sory terkutuk ke apa ke.

Din : bila ko kata nak tulis lain sikit dalam buku Isu Internship aku, bila ko tulis "aku sayang ko" aku sedih kot. Aku rasa cam pe je..ntah la..tetiba jek rsa apa yang aku rasa selama ni tak betul. Selama ni aku cam rasa ada gap dengan ko..tapi bila ko tulis camtu..aku rasa sedih+ serba salah, sebab aku cari ko bila perlu je. Tapi ko tak pernah pun tak layan aku. Din ; ko abang yang baik la.. Aku pun sayang ko gak! 

Joe : simpel word for you : Jangan rasa rendah diri! sebab kita sama je. Self-confident yang buat kita berbeza, Mary. N ingat ni : U can find me anytime if u need someone to share anything, ok Joe? =).
Maaf if Ayu ada buat salah.!~

Emy : thanks sebab buat blog aku ni ok la sikit. N cerita kaw..buat aku rasa yang : hei, semua manusia boleh berubah jadi lebih baik! : dan aku akan usaha ke arah itu. N thanks weh jadi Cr tak berbayar aku..haha. Terima kasih even bak kata kaw aku selalu nyusahkan kaw, tapi ko tetap sudi tolong.. =). Thanks n sory!

Fendi : Jangan migrain dah wehhhhh~. hahaha. N jangan emO tak bertempat kikiki. (mesti ko bengang aku cakap camni). maaf!. 1perkara yang aku ingat ko pernah cakap : dulu budak muzik, sekarang budak fizik. lepas ni apa plak? pastu aku cakap : tak dah: tapi sekarang aku terfikir balik.."lepas ni apa ya?" n jawapannya : "cinta Allah!~.. (ayat budak baik heheh). Erm.sory weh kalau tak puas ati dengan adiah kau dulu tu. Tu je yang mampu bagi.

Abang Ali : Ingat lagi Abang Ali kata yang : Napa suka panggil Abang Ali'? cam ada ' or k kt belakang.. haha. Maaf A.Ali.. saya memang fail untuk bercakap dalam semua loghat even loghat pahang n perak. huhu. A.Ali yang sangat tak berkira. Itu saya akan ingat sampai bila-II. doakan supaya saya pun pemurah cam A.ali gak nnti.. =)

Razin..ko memang kadang-II aku rasa cam psiko pun ada. Sory weh salah silap. Learn something from u : Belajar benda yang baru. Itu bila aku tanya ko pada suatu hari yang mendung masa sem 5 kalau tak silap..dah lupa plak hehe.

Man : ingat lagi tak sem 1 dulu kita ada usrah dgn dr. Fau. Kan dengar cerita sorg-II..Balik tu aku cerita kat sape ntah tentang apa yang ko cerita n aku nangis kot. Man : u r stronger than what we can see. Congrats Man! Be urself n dont do last mnt job always k? =)

Shahril : yeah..pasti akan ingat suara ko yang serak tu.. kadang-II aku plak yang rasa cam tekak aku sakit hahaha. Even tak cakap pun aku tau : ko pasti jaga Lela baik-II. =p.

Kak Nana ... saya pasti tidak akan lupa setiap cubitan+ tamparan yang K.nana bagi. Even itu cubitan manja..sakit kottttttt. tangan cam apa ntah. haha. Thanks kak sebab banyak tolong saya!

Kak Kelly pun.. akak baik, sopan santun, lemah lembut (tiru ayat syurga cinta haha). Saya selesa sebab akak senang bercerita =). Sayang akak!

Faizal..... aku asyik gaduh dengan ko je ek? haha. Thanks untuk segalanya. Ko cakap aku senang jatuh cinta.. n aku pastikan lepas ni.. : memang tak la. Jadi kuat sikit supaya air mata ni tak keluar kerana benda sia-II hehe. =p

Mama hottttttt.. Eny : aritu ko kata kita kena buat pilihan sama ada pilih pasangan ke kawan. N aku pilih kawan. N aku bersyukur atas pilihan tu sebab ianya membuat aku gembira. Thanks untuk nasihat tu.

Dalam masa sama, andai ku bercinta lagi : pasti aku akan usaha untuk pilih kedua-duanya.. In Sha Allah.

Norhidayah Harun : aku tulis ni khas untuk kaw : Ko jahat sebab ungkit aku tak describe tentang ko. bukan tak nak..tapi tengok sekarang..dah nangis. Weh terima kasih untuk setiap teguran,nasihat yang ko bagi. Terima kasih jadi kawan aku selama 4 tahun ni. terima kasih even aku buat benda yang tak betul, ko stil ada untuk suport aku. Sory kalau aku da salah silap. N bila ko tanya aku : kita kawan baik ke? aku akan cakap : bukan kita musuh ke? Dayah ko tau kan aku bukan orang yang senang cakap benda gitu? aku segan,dengan ko ke ana ke cyka ke. sama jek. SO ko kena tahu sendiri yang yes, kita memang kawan baik! Aku sayang korang weh. *lap air mata dengan tisu*

Khud : Aku tahu..even aku tak cerita apa pun, aku tahu ko tahu tentang aku. Bila aku tak bercerita, ko akan diam. Bila aku berkias, ko akan berkias gak kan? Thanks qud sebab dari dulu sampai sekarang tak pernah berubah! Thanks sebab ada waktu aku buntu cari sesuatu conclusion. Thanks sangat. Even aku tak cari ko tiap masa, tiap hari, tiap minggu, tiap bulan : aku pasti akan rindu ko : sebagai seorang kawan rapat!.

Nurshafiqah Rahim : ko memang baik. Terima kasih sangat sebab selalu dengar n usaha tolong aku untuk setelkan masalah yang berkaitna hati ni. Terima kasih sangat sebab ada selama 4 tahun ni. Maaf jika aku bukan teman terbaik untuk ko. maaf untuk segala salah silap. Dan ketahuilah..even aku tak pernah cakap,tanay : aku selalu care tentang ko! 

Farahana Abdul Jabar : ko tau sebab apa aku tulis nama ko last? sebab ko baca laju n ko akan fokus dpn, tgh n last..haha. Ana : ko baik gilak aku rasa! N 1 yang selalu buat aku senyum sorang sebab even aku, dayah pakai bju tak ok camna pun, ko akan kata : okey je : hahaha.. ko sangat tak pandai nak buat kami kecik ati. Thanks Ana. Ko maybe the 1st yang kawin antara kitorng.. so, kuat! jangan mudah setuju n terima bulat-II apa yang orang cakap. Be a asertif mom k? hahaha

Panjang kan? sebab ada 44 orang dalam kelas kita. N bila Ayu membebel plak, memang panjang laaa haha.

Terima kasih sangat untuk segala kenangan, suka duka yang kita semua kongsi bersama.
Maaf sebab tau tak semua orang selesa dengan Ayu. tapi inilah Ayu. N jatuh bangun Ayu.. salah seorang dari kalian semua mesti ada. Terima kasih tau. Ayu hargai sangat.

Ayu mintak maaf. Ayu bukan kawan yang terbaik pernah kalian ada. Tapi Ayu akan berusaha untuk jadi kawan yang selalu kalian ingat n boleh cari bila-II masa.

Even nanti :


Korang tetap terbaik!

Dayah, Ana, Cyka, Faizal n Khud : Thanks for being a bestfriend to me. =)
Aku tau aku banyak buat korang geram..maaf! haha

TAu x napa takda gambar? sebab ramai,Ayu tak nak nangis bila kena cari muka korang n masuk dalam ni...

Kalian tau tak yang mengenali kalian macam makan gula-II kapas di atas awan. sangat nyaman walaupun banyak halangan.

Dan kalian tahu tak :
buat pilihan untuk stay dengan korang dari pergi IPG dulu sangat tidak sia-II.

I LOVE YOU, DEAR~! NO DOUBT.



Wednesday, 19 June 2013

Wake Up Dear Nurul Hidayu!~

Assalamualaikum dan selamat tengah hari.

Hermm..eh tak baik mengeluh.

Tapi bangun pagi tadi n sedar something...

N tertanya kat diri sendiri...

" Upload pict kat fb tu nape?
" Update status banyak-II tu napa?'

N tetiba ati berkata :

"Nak tunjuk kat sapa?
"Nak buktikan apa dekat siapa hah?

N hati jawab sendiri :
"Nak buktikan yang aku pun boleh bahagia. boleh happy
Macam orang lain.
Macam mereka.
Macam dia!

Dia tu sape?
Ntah. Tak pasti.
Cuma nak bukti kan yang :
" Boleh je berjaya ada takda orang tu, ada takda orang ni."

Pastu sedih sendiri.

Tak ke itu macam berdendam?
N benda tu takda faedah pun..kan?

Biarlah dia, mereka dengan life mereka
Asal mereka bahagia..

Tapi napa ati ni macam tak redha?
Siap cakap lagi :

" To those (boys+gurl) that make me think hard about u..jz beware!

Ya Allah : napa dengan hambaMu ini..?
Napa teruk sangat perangai ni? =(

N dapat jawapan :
* Mungkin sebab ati ni dah lama sakit?
* Mungkin sebab ati ni dah lama sedih?
* Mungkin sebab ada unfinished business?

Ya semuanya mungkin.. n ya itu hakikatnya..tak dinafikan.

Tapi fikir balik..
siapa Ayu nak pertikai segala ni?
sebab :



Allah Maha Mengetahui..
aturan yang Dia aturkan pasti indah..

So:


Ya Allah tuntunlah hatiku..





So.. I'll wake up.. supaya tak lagi buat benda yang bukan-II.

Ya Allah..
Terima kasih kerana titipkan nurul hidayuMu pada ku pagi ini..

Saya nak jadi lebih baik!

(^_^)

Wallahualam.

Tuesday, 18 June 2013

Ada kemanisan di penghujung usaha!~

Assalamualaikum w.b.t.h dan selamat petang semua.

Wah rasa macam lama dah tak update blog hehehehe.

Erm tengok tajuk post.. haaa mesti tertanya-II apa yang Ayu nak citer kan..?

Ceritanya bermula begini.. *ayat nak gempak* hah-ha~

Hari Jumaat lepas, bincang dengan housemate nak pergi Aquaria ke I-city..
dlm bincang tu sempat lg pergi mkn, solat zohor..tengok-II dah pukul 2.30...
Memang tak sempat la kan g Aquaria..sob3 hee

Bincang-II n then kitorang decide pergi I-City.. huaaaa 1st time kot *muka excited* ngeh3..

Dah siap pakai tudung..tiba budak comel si Islah call n kata Dr nak jumpa pukul 4.30 nak tengok tesis bab 1-5.

Gilak aaa masa tu.Terkejut sangat! n then kata kat housie : buat ayat sedih kata :
"pergi je la tanpa Ayu"

Pastu Yaya kata.." ngada". haha kena sebijik!
N then depa suruh setelkan dulu n depa tunggu.
Sempat depa g shoot kat lalang upsi ni lagi..ewahhh~

Memang kelam kabut la masa tu. Dengan printer yang tak berapa sihatnya.. geram je rasa.
*thanks kat Yaya sebab bg print n kat Ina sebab bg guna kertas*
#kebaikan+kecomelan kalian akan ku kenang! ngeh3


Alhamdulillah pukul 4.30 tu siap n terus menuju ke fakulti!
* Thanks kat Syika sebab drive me ngee*

Pastu..bila Dr. cek je hak Islah n kata
*edit n hard cover*
Ayu la orang yang tumpang bersorak, siap tepuk tangan lagi! haha. Excited sangat!

Pastu turn Faizal n sama je result cam Islah.
N Ayu punya turn : DAN
Alhamdulillah : boleh jilid gak! rasa cam apa dah.. memang sujud syukur la..
Sapa tak appy kan? =)

Balik tu dah nak dekat pukul 6, n then tanya depa, depa kata go on je plan, siap-II n gerak..

# Lega 1 part : tinggal jilid thesis # Thanks Dr *muka comel*

Next mission : Trick Art Museum : I-city.

Sapa kata senang nak menuju I-city?
Siap sesat lagi hah-ha.. terpusing-II n di atas kecekapan Yaya m'drive..akhirnya sampai gak kami!
Fuhhh lega kowt! =p

N then ni sebahagian pict nya :


Sampai pun Trick Art Museum..best kowt!


Yaya tolong selamatkan Ayu dari lembu tu..penat cek berlari ngeh-III


* Siap ada jambatan kecik lagi..licin kowt..sampai nak terjatuh kami..haila!~~
* Ana : kamu tak membantu pun Dayah tu I think =p


* Tangga ke bilik harta karun huaaaaaaaaa


* I'm the "Dutchess of I-City" lalalaalalalal!~ =p
* Cuma takda bunga ja atas kepala haha


* Buaya tu boleh jadi nightmare saya!


* Bagi penyu makan.. bukan selalu kan-III? hahaha


* Hebat la Ana punya reaksi muka ; suka.suka.suka =p


* agak-II sama tak muka kami? hahahaha


*kami kena kejar dengan MONSTER!~ lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


* setelah penat berlari..kami pun terdampar di tepi pantai dan menumpang rakit ini untuk ke Belanda! hihi *berangan*


* I-City telah kami tawan! hooreee


* Siap berada di awang-awangan lagi lalalala~



* kami buddies, takkan terpisah! *tetiba tak* =p

Setelah berjaya pusing-II 1 Trick Art Museum ni : kami pun keluar..


* Ayu dan pokok memang tak boleh dipisahkan kikikiki~


* Kami dah sampai Belanda setelah berakit tadi ~ececece hahahaha~


* My fav.pict! huhu sebab Ayu nampak comel kah3 perasan~


* pict atas & bawah : eh dah 23 dah Nurul Hidayu? ingat 18 tadi! lalalalala!~ =p




* Takda bf nak bersandar : so bersandar je la kat snow light ni *
# Eh ye je nama dia snow light? hahah entam je la =p


* Ayu dan Nurul : cahaya : =)



* muka Ayu nampak cam budak-II tak? hahaha
p/s : kami pergi berempat, tapi kenapa boleh ada keempat-II dalam pict?


* sebab ada dia : hasrul : clasmate Yaya dari kecik : n then pastu dia la yang jadi tourist guide kami : =)
*thanks ya kamu! =p  ngeh3

# 2nd mission accomplish! lalalala!~
*dapat gak pergi I-City akhirnya..hehe

N then cuba teka kami pergi mana?




* Sebenarnya pergi makan kat Kampung Baru tapi takda gambar sebab muka baru bangun tido..ngee
* Dalam masa sama : putar-II Kuala Lumpur lepas makan.. dah tau dah artis lepak mana, kan Cahaya Hidayah, kan? Nak tunggu kat situ erk..? hahahaha

#3rd mission setle : kenyang perut mata ngantuk.. hehe

Bila mata dah mengantok, mula la tido dan sedar-II kami di :


* Ini Ampang Look Out Point : boleh nampak view Kuala lumpur..sangat cantik.
* muka tak cukup rehat hehehe


* Haa nampak tak KLCC n KL Tower? Tak kan? sebab dah lewat : lampu yang shantek kat dua-II menara tu dah takda.. dah tutup. Jimat elektrik katanya! hahaha



* Ini je pict Ana yang comel..yang lain hampir moody! selamat tak!(nada bisik) *gelak guling-II* ngeh3

# 4rd mission terlaksana : Aaaa happy sebab aritu teringin nak pergi. Ajak Asma' aritu tak nak..aaa rugi tau ma'! Jangan jeles hehehehe =p

Dan seterusnya : The Big Mission is :

HIKING : BROGA HILL!~

* Ayu dah memang dari sebelum pergi sakit kepala sebab terkejut dengan call Dr.. sampai naik atas sakit yang amat sangat. Nasib baik takda apa-II.


* Menyempat! : Dah la tak exercise dulu sebelum pergi ni. Jangan tiru! Bahaya tau.



* Pemandangan dari atas =)




* Kami sampai atas tu..mereka kat bawah je.. =p
* Tak percaya? tengok bawah ni :



* Dalam bulatan tu la Ana n Dayah
p/s : mata saya tajam tau =p hehehe

5th + The Big Mission accomplished!


Akhirnya..selamat pergi dan balik dengan selamat ...Alhamdulillah. terima kasih Allah =)

* Kenapa Ayu kata ada kemanisan di penghujung usaha?

Mana tak nya.. setiap tempat yang kami pergi..ada je ujian n halangan.. if takda pun..memang perlukan pengorbanan masa la.. 1st time kot overnite cmni. sakit kepala yang amat sangat.. kurang rehattt~

Tapi bersyukur sebab pengorbanan tu tak sia-II bila tengok lukisan alam yang sangat cantik ni. Subhanallah!

Ana kata ini 1st n last dia naik Broga Hill.
Ayu?
Ayu akan fikirkan balik. If naik : persediaan mental + fizikal sangat perlu..baru la enjoy sepenuhnya.

Balik je petang tu budak ni kata ada photoshoot Catalyst plak : memang pergi la kan?


*Even penat : pergi gak : sebab tau : ini kenangan! Kenangan yang tak kan ada di mana-II. Kenangan dengan mereka yang tersayang * sambil lap mata dengan tisu* sedih tetiba

* Esoknya pun sama : tapi lagi sikit sebab pagi. semua shoot kt katil je jawabnya haha
N the best part is kat Tasek Proton City. Nice view cuma pictnya takda. Mana photograper ni tak upload lg nih? haha



* Kami yang senget hehe
* Thanks Fendi + Emi + geng Catalyst lain : kalian memang gempak la..
* Siap ada video klip lg huhu =p. Terbaik!

 * Ada kemanisan di penghujung usaha untuk bangun setelah penat hiking n bangun pagi-II menuju P.C =)

Malam tu bertungkus lumus menyiapkan thesis untuk dijilid dan :

AKHIRNYA ALHAMDULILLAH!~ =)


* Thesisku!~



* This is dedicate for my beloved family n catalyst :D

Pape pun : Thanks guys!~

Penghujung sem ni sangat indah.

Bahagia (^_^)

Wassalam.