Saturday, 16 March 2013

Ayu cuma nak mereka.....

Assalamualaikum w.b.t.h

Selamat pagi.

Rasanya blog ni dah macam diari pun ada. Tapi takpelaa..luahkan kat sini pun bukan ada org baca.

Yeke wajah rahsia hati? Kenapa kadang-II Ayu sendiri rasa tak?

Bangun pagi tadi call abah mak.. n then menangis.. rindu mungkin? tak juga sebab tiap minggu jumpa. Except minggu ni la..

Ada cerita dekat rumah yang buat Ayu rasa sakit hati n cakap cian mak abah.. da rest is history. xmau cerita.
Ada perkara yang bagi Ayu..Ayu boleh cerita, tapi ada perkara yang bagi Ayu..ok simpan je : walaupun kena tanggung sorang-II.. walaupun nangis sorang-II. Walaupun nangis kat orang..tapi tak cerita..

Siapa kata anak bongsu ni best? Best memang best : Tapi bagi Ayu : tanggungjawab Ayu sangatttttttt besar.. Dalam family...Ayu je tak kahwin lagi.. so apa-II even abah cuba diam, mak akan bagitau gak.. n sebaliknya. Susah senang abah mak.. Ayu lebih rasa.. sebab Ayu paling lama duduk rumah. Yang lain banyak duduk hostel n then kerja..

Bila telefon mak abah tadi.. n then cakap dalam hati :
3 bulan ni : Ayu fight for my future
After that : I'll try slowly balas jasa mak abah.
Sekarang fikir : Ayu nak...even Ayu tak mampu balas kesemua jasa mak abah, Ayu still boleh ada peluang untuk balasnya.. Ayu tak nak menyesal di kemudian hari..

Sekarang : kawan-II asyik sibuk cakap pasal kahwin..bak kata dayah : kita dah 23.. tapi ntah la.. mungkin Ayu rasa matlamat Ayu bukan tu walaupun kadang-II risau tu ada. Biarlah mereka fikir tentang membia keluarga, Ayu fikir memeberi bahagia pada keluarga tu yang utama.

Ayu cuma nak mak abah bahgia je dulu. Ayu nak mereka rasa nanti yang apa-II Ayu still ada...cam dulu..cam sekarang.

Ya Allah : help me : Ayu cuma nak mereka tahu Ayu ada n boleh bahagiakan mereka..dulu, kini n selama hayat yang ada.

Sayang mereka !







Tuesday, 12 March 2013

Tips untuk KURUS

Assalamualaikum w.b.t.h..

Selamat malam semua..

Hari ini Ayu nak bagi satu tips untuk kurus..

Haa..senang je!

Sebelum tu..tukarkan mood moody kepada lagu dEhEARTy : Permata yang dicari..

http://www.youtube.com/watch?v=8pQSuZ7dECA

Mula-II cari pakwe @ makwe yang suka majuk + ikut emosi.

Pastu, bila dia merajuk, kita pun secara tak langsung akan susah hati.

Bila kita susah hati, nanti kita akan kurang selera untuk menikmati makan malam, tengahari n sarapan pagi..

So,..pe yang kita buat adalah hanya makan hati... (haa dah nak kurus ni)

Ok..mari teruskan lagi :

Kalau sentiasa makan hati, mesti nanti kurus macam lidi....  gerentiiiiiiiiiiiii~~

Dalam erti kata lain :

Kalau sentiasa makan hati, mesti badan tak naik + berisi

So..senang kan tips ni?

Tapi : AWAS! Berhati-hati!

Kerana Couple itu sendiri tak baik untuk rohani.

Takut bila kita makan ati je, nanti ati tu gelap... lalu nanti hati itu mati..

Bila hati mati..takut jauhhhhhhh dari ILLAHI..

Peringatan khas untuk kawan Ayu yang gemok : Farahana Jabar, Hidayah Harun + Haslina Khairi.

Lagi khas untuk diri sendiri dan insan yang Ayu sayangi..
Yang ada kat cerukkkkkkkkkkk ati ni,
Yang kena gali dulu baru dijumpai.
Sebab dia bukan cita-II here & now (sekarang & kini)
Dia hanya akan tiba bila janji perlu ditepati.

p/s : untuk Anda : menyayangimu kerana agamamu <3 TETAPI
Cukuplah cinta Allah untuk kita buat masa ini.

Ayu menulis ini..
Bukan kerana nama atau membangga diri.
Dan tiada kaitan hidup atau mati.
Eh jap yeke? entah tak pasti..hii
Yang pasti : dapat ilham ni..
Bila tengok orang lalu lalang kat library..ngeeeiii

Maaf kalau ada yang terasa hati.
Maaf sangat ; setulus hati!

Salam sayang dari diri untuk saudara saudari. (^_^)

Wassalam.









Saturday, 9 March 2013

the 11th hour..

Assalammualaikum w.b.t.h...

Sobahul khair..

Waaaa dah lama tak takallam Arab..cakap bila greet dgn Nazeef n Wawa je huh-hu..

Malam tadi lepas pos entry, sempat la baca novel Hlovate : Contengan Jalanan.. n u know what.... banyak sangat mesej yang ingin disampaikan.

Salah 1 nya adalah Ayu dah jumpa cerita tentang the 11th Hour. Tak faham sangat, tapi lelaki itu berubah selepas baca 1 ayat :

"The Man Who Decided To Change On gthe 12th Hour Dies On 11th."

Ini link nya :

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_I0CTmIZeGY

Lately ini suka betul la ayat  atas ni.. sebab boleh jadi inspirasi la kat Ayu. =)

Ayu cerita serba sikit la tentang movie ni. Ini pun kredit kat Hlovate sebab beliau yang cerita sebenarnya..

Jalan ceritanya mudah. Crta ttg 4 Ahmad yg bernama sama tapi berbeza personaliti.

- Ahmad si ekstrem yang ekstrem Islam macam gelarannya.
- Ahmad aktivis MSA (Muslim Student Association) yg dorky dengan gaya nerd + skema.
- Ahmad si imigran dari Pakistan yg loglaq cheq habaq mai (kalau ikut org utara) haha-ha
- Ahmad the Rebel (wtk utama) macam Fend dalam cerita C.J. @ macam Ayu. macam saya. awak. macam kita?

Cerita tu mengenai orang yang berubah. Mahu berubah. Berubah sebelum ajal tiba. Berubah kepada jalan cari Tuhan semula. Berubah kembali ke jalan-Nya sebelum the 11th hour.
Sebelum mati tiba.

Itu Hlovate yang kata : Ayu plak kata : lebih kurang sama la :

& Ayu nak kata gak : mati tu kan bila-II masa, tua ke muda ke.. so..we need a change.. slowly. rite?

Tadi..Ayu baru je usha ke stalker ya..? ngee( ampunnn heh-he..) 1fb ni :  friend-that-his-friend-I-know & ada something la yang Ayu sedar :



Betul tak ayat tu..? betul,kan?
Dan Ayu tengok dia + kawan-II dia bahagia gumbira je dengan life diorang.. bukan nak kata depa Islamic sangat.. tak pun rasanya ( base on my knowledge).. tapi ok la sebab :
Time blajaq tak boley komen sebab bukan sama kos..heh-he.
Time layan lagu-II yang cam indie..layan je.. silap-II metalicca pun depa layan rasanya..hoh-ho.
Time main..rasa depa main je futsal bagai.. badminton memang tak la kot..hah-ha
Tapi time pergi masjid / kuliah / solat hajat / ceramah depa pergi gak : sebab pernah jumpa.
N time dating tak pernah nampak sebab depa fikir kalau pergi date, tak guna g masjid.. ye ke erk falsafah depa? ntah..memandai jek! hah-haaaa
Tapi memang kira suka la style depa : boleh seimbangkan dunia + akhirat..kot? Macam tabik gak la kat depa.. =)

Walaupun depa ramai, Ayu seorang..tapi it's okey kan? Ayu pun nak jadi macam depa gak : nanti Ayu ajak sahabat-II Ayu jadi cam depa gak : Kalau my members tak nak..Ayu buat sorang-II sebab :

Kalau nak berubah..berubah je, Allah kan ada =)

Ayu nak tengok 1 cerita ini.. nanti Ayu post lagi..

p/s : thanksss kat anda yang membuatkan AYu membebel dalam hati -> buka laptop -> google the 11th hour -> write this. Walaupun sebenarnya anda tak tahu menahu pun..

(^-^).

Hari Ini BUKAN Semalam

Assalammualaikum w.b.t.h

Selamat malam semua..

Erm entry kali ini nak cerita tentang apa yang berlaku sepanjang hari ini.. =)

Pagi tadi lepas bangun - solat - mandi - duduk jap untuk tengok tesis n sedar-II jam dah 7.50.. agak kalut ya di sini sebab ada appoiment kena jumpa Dr. pukul 8. Bila dah kalut..memang main pakai je apa yang ada, betul tak?
 So...arini dengan muka tak bersalah pakai selipar + jeans + tshirt + cardigan + tudung "paddle pop" (bak kata my housie hehe) yang dibiar ke bawah pergi fakulti. Bila sampai lecture takda lagi, pergi tandas tukar sikit gaya tudung bagi nampak cute hahah perasan.. bagi nampak lebih confident kononnya...ngeeee..

Alhamdulillah berjalan lancar perbincangan dengan Dr. tadi.. tapi cuak gak untuk pembentangan minggu depan... oh-hooo..

Tengahari tadi sempat lepak dengan Ina (housemate) n kami tengok sketsa @ video @ drama pendek yang sangat simple ... tapi Ayu rasa : yeah dat's rite! Meh Ayu bagi link :


Kalian tengok tau : tajuk cerita ini : COUPLE : pelakonnya Heliza... Bagi Ayu cerita ni macam reality kehidupan..semoga boleh dijadikan iktibar.. n Ayu pun tengah try find + learn something from this video.. Hope u'll tooooo =)

Lepas tu petang tadi masa nak pergi beli makanan.. tengok my housie pakai stokin colur-II.. bukan nak cakap cantik pe.. just terfikir : napa tak macam dia? kenapa on - off pakai?

Lepas tu teringat kat something masa lepak kat rumah classmate Ayu : board dia ada something yang berbunyi camni :



cc : Kredit kat Cheq Maslina & Cheq Islah chumelll =p

Ayat ni tetiba terlintas la n tergerak hati nak pakai gak.
It's a beginner kot? orang berlumba-II ke arah kebaikan.. Ayu pun nak gak.. 
n da reason yang Ayu rasa Ayu sangat perlu untuk slow-II berubah its :

The man that decide to change on the 12th hour dies on the 11th.

Faham maknanya? Apa yang Ayu faham ialah : 
ada seseorang yang buat keputusan utk berubah pada pukul 12, meninggal pada pukul 11.. 
so, dalam erti kata lain :  dia tidak sempat berubah. Dan Ayu tak nak jadi camtu.. 

Jadi, andai kita rasa nak berubah : Buat je... Allah kan ada..

Selamat pagi semua (^_^)

Thursday, 7 March 2013

Sekurang - kurangnya.. ada DIA & dia~

Assalammualaikum..

Malam tadi dilalui dengan rasa sedih yang amat sangat. Sebagai akibatnya, bangun-II mata sakit..sembap plak tu..hahaha..

Tapi sekarang dah ok.. napa sedih? Ntahla...entah ke? tak la, ada sebabnya. Ayu citer sikit-II jela, mula-II rasa sedey, bila tengok contact list dalam handset.. Ayu takda sesiapa pun yang boleh share masalah.. Macam takda kawan baik gitu.. padahal ramai je. Dulu la..rasa ramai, sekarang ni..masing-II sibuk, kan?

so..Ayu tak tahu nak share kat siapa. ada perkara yang Ayu selesa share dengan orang ni, tapi bukan orang tu.. n sebaliknya. Tapi ntahla..dah makin jauhhhh kot. Yela, orang dah ada komitmen lain, so macam tak proper nak cari dia lagi,kan? Dia pun tak cari Ayu.. bahgia mungkin sampai tak tanya khabar kawan? Huh-hu ...entahlaaaa. Nak story kat Jannah, Asma bagai.. ada perkara berlaku kat U ni bukan depa tahu pun..sian plak depa..ngeee..

Lepas solat Isyak tu..dah ngadu kat DIA, Ayu dapat mesej, a simple msg from him, yang membuatkan Ayu rasa nak luahkan segala-galanya n I did it. Tapi dia selalu camtu.. suka suruh Ayu think, think n think n try to solve the problem by myself. Salah 1 sebabnya, Ayu kan bakal kaunselor.. Geram gak..tapi cara dia tu..mungkin dia tak nak Ayu selalu bergantung pada orang lain, lebih belajar berdikari kot.. So, bila dia buat camtu, sikit sebanyak rasa ..rasa pe ya? hah-ha..

At da end.. even msg dia bagi sikit, mesej Ayu membebel yang banyak.. tapi Ayu tau yang tiap masalah tu da penyelesaian. Kalau kita asyik fikir -ve je, memang tak ke mana la...

Terima kasih, Allah sebab bantu hambaMu ni..
Terima kasih, Allah sebab gerakkan hati dia untuk mesej Ayu.
Keampunan ku pohon sebab apa yang Ayu buat,share kat dia cm tak baik.. Tapi.. maafkan hambaMu ni kerana selalu menjadi hamba yang lalai, mudah putus asa.

Terima kasih kat mr.H Ayu sebab sekurang-kurangnya even I have nobody.. I stil have you..
Terima kasih..


Wednesday, 6 March 2013

Be strOng....


Assalamualaikum..

Saya cuma rasa nak nangis, nangis dan nangis! Nangis sepuas – puas hati saya.

Kalau tanya saya kenapa.. saya pun tak tahu jawapannya.

Saya cuma rasa perlukan seseorang untuk dengar, untuk ada waktu saya nangis.. tapi saya taknak luahkan.

Sebab saya pun tak tahu pe yang membuatkan saya sedih.
Mungkin kerana rindu? 
Mungkin kerana harapan? 
Mungkin kerana impian?
 Mungkin kerana saya cuba fikir +ve, try to be +ve, tapi perasaan –ve itu tetap ada. 
Mungkinkah? Segalanya mungkin!
 Dan saya rasa saya lelah + sangat benci dengan apa yang saya rasa sekarang ni..

I want to be the best person to all but I can’t.. n when I say it’s ok, other part of my heart say : “no. it’s not ok..’. 

sampai bila saya kena macam ni.. saya cuma nak jadi lebih bahgia + tenang.. tau aturan Allah itu sangat baik,,tapi kenapa saya seringkali jadi hamba yang tak bersyukur? =(

Saya rasa sesuatu...

Tuesday, 5 March 2013

Percaya Padaku II

Assalamualikum w.b.t.h...

Blog ni takda orang baca kot.. sendiri tulis dan baca rasanya.. so..boley la kita tulis apa yang kita nak, kan? ngeee hehe

Bangun tido pagi ni terus teringat lagu Ungu - Percaya Padaku.. lalalala~

Tak tahu nak klasifikasikan rasa ini sebagai apa..yang pasti macam happy la.. memang HAPPY pun =)

Aku tak tahu apa yang ku rasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu, melihatmu

* Ayu jumpa dia malam tadi...kat masjid
   1stly terdetik kat ati.. ada jodoh, ya jumpa dia..pastu cepat-II cancel sebab tak jumpa kang, haru plak..
   N Ayu sawww him... *berbunga-II hati* 
   Mungkinkah itu suratan atau kebetulan?
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdebar tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu

* Pastu nampak dia lagi untuk kali kedua... 
  N then, terdetik..if tentang mata dengan dia, ada la jodoh tu..
  Pastu cancel balik...mana mungkin dlm masjid yang orang ramai tu dia boleh nampak Ayu, kan?
  
 Tapi Ayu nampak dia, n Ayu tahu dia nampak Ayu even dari jauh..n tentang mata??
 Orang kata action speak louder than word kan? Tapi tak senyum pun..tak tahu nak buat reaksi apa.. bukan sombong.. kekok kot..dah hampir setahun tak jumpa =)


Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku
Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku

* Ayu tak nak cinta dia.. it's just enough macam sekarang kot... ada waktu Ayu need him? ~

Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku tuk selalu menantimu
Untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)
Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku

* Jauh ke..? ya...jauh di mata dekat di hati, mungkin? hahaha tak tau laaa
 
Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku
 
* Ayat kat atas ni macam tak sesuai je.. 
  Ayu tak nak cinta dia + mencintai dia.. sebab I'm not a good muslimah la.. 
  Dulu mungkin la perasaan tu sometimes sayang dia lebih dari segalanya.. tapi makin lama, kena kikis kan?   
  sebab yang hidup pasti akan mati, kan? Yang kekal Allah je.
  cakap cinta Allah...tapi banyak sangat yang tak complite lagi..hailaaaa...
 
Apapun..yeah.. ada jodoh, ada..dia yang kata camtu.. n I hope so..1 fine day nanti =)..



Sekarang..apa yang perlu buat just : DOA~ semoga impian jadi kenyataan.. Aminnn..

# Count da day ; 3 years, 3 months, 4 days :

Saturday, 2 March 2013

SEKARANG Lebih BAIK dari DULU!~

Assalamualaikum w.b.t.h..

Selamat pagi semua..

1st sekali nak kata..start sem baru, bergelar student ni..macam-II yang Ayu rasa... Apy, sedey, pendek kata warna warni..
 
Happy sebab dapat jumpa kawan-II lagi, sedey sebab tak boleh rileks-II dah cam kt rumah.. Masa selalu je jeolus dengan Ayu kat sini ngee..n semua orang kata Ayu dah debab..huaaaaa










Haa kredit la kat :






I'm not fail..not a loser k? Just xda masa. Eh tQ gak coz blog aku jadi Ayu gitu...hahaha


Pagi ni..atas desakan dalam sedar + unfinish business nya..kalau ikut Rogers.. so Ayu pun mengupdate blog ni..

Aaaaa napa ya rasa bengang, nak marah? Nasib baik boleh kawal.. Tapi kalau tak boleh pun, tak kan nak baling nset kot? Sayang~~ huhu

Napa ya bibirku tersenyum, atiku menangis..? Aaaa dislikeeeeeee sangat.. Tapi Alhamdulillah la tak emo dah.. mungkin tahu, tak baik kot..ikutkan perasaan sangat.. N mungkin gak tahu, tak guna nak sedey untuk perkara yang tak baik..huhuhuhuhu

Lepas solat tadi teringat yang kadang-II rindu kenangan dulu.. kenangan yang manis.. Tapi bila fikir-II balik.. Sekarang...even ada some part yang tak best : atleast better dari dulu.. n Ayu sedar lah yang Allah nak jauhkan Ayu dari dosa.. Tapi hati ni sellalu sangat ikut kata syaitan kot...? tak menghargasi langsung percaturan hidup yang lebih baik yang Allah tetapkan.. Semoga Allah ampunkan Ayu =(

Berbelit-II kan? Tapi..rasa ni..hanya Ayu and certain orang je yang tahu.. It's okey..


I'll try my best!~