Wednesday, 13 June 2012

Salam Praktikum

Assalamualaikum w.b.t.h..

Selamat petang kawan2..

Sedar x sedar, dah 6 semester Ayu ada kt bumi ilmu UPSI ini..macam2 perkara dan aktiviti Ayu dah join, macam2 dugaan dan ujian dah Ayu tempuhi..sekarang, nak praktikum sudah..semoga berjaya semua!



Jadi, dikesempatan ini..Ayu nak ucap terima kasih yang tak terhingga untuk :
1. rakan - rakan Catalyst (ISMP Bimbingan & Kaunseling batch 2009 / 2010)
2. Semua pensyarah yang tak jemu mendidik anak bangsa (moga 1 hari nanti Ayu akan ikut jejak langkah kalian)
3. Semua team KASIH dan ahli Persatuan B&K, UPSI
4. Semua rakan - rakan yang berbeza kos, (batch 2009 / 2010) , walaupun tak sentiasa berjumpa, tapi kalian ttp dalam ingatan =)
5. Semua yg pernah tolong Ayu (even jz buat Ayu tersenyum) student UPSI memang baguih belaka =p

Terima kasih sangat2 di atas segala kerjasama, pertolongan, apa2 jua lah yang pernah kalian berikan kepada Ayu..hanya Allah dapat membalas segala kebaikan.. =)

Maaf juga diucapkan kepada kalian (terutama yang sentiasa lihat Ayu ; rakan Catalyst especially)..
Maaf sebab selalu buat nakal, kadang2 susahkan kawan2..maaf sangat kalau ada kata2 yg membuatkan kawan2 terusik ati a.k.a tersinggung.. maaf atas segala kekhilafan =)

p/s : Kepada rakan2 yg baik dengan Ayu..
mungkin ada kalanya Ayu bersikap endah tak endah, buat tak tahu dekat kalian, kadang2 kalian rasa Ayu macam tak bercakap, tak bertegur sapa, nampak Ayu macam tak selesa, or mungkin kalian nampak macam Ayu tak suka kalian... tapi sebenarnya ketahuilah bahawasanya sesungguhnya Ayu tak berniat pun begitu.. KEMUNGKINAN  ada perkara yang kalian lakukan TAPI Ayu tak selesa dengannya, sebab tu jadi begitu.. untuk menegur agak sukar utk Ayu lakukan, mungkin itu reaksi di atas perlakuan itu... Maaf ya sahabat.. bukan Ayu tidak menyukai kalian, tapi Ayu tidak menyukai sesetengah perkara yang kalian lakukan.. Maaf sekali lagi.



Pesan Ayu untuk semua yg berpraktikum..

Jaga diri, jaga Hati... Ada 4 kategori manusia di dunia ini..
1) Berjaya di dunia, gagal di akhirat
2) Gagal di duni,. berjaya di akhirat
3) Gagal di dunia dan akhirat
4) Berjaya di dunia dan akhirat.

Jadi ayuh sama2 kita pilih yang no.4

Akhir kata : saya sayang kawan2 saya =)



Saturday, 2 June 2012

Berbicara tentang CINTA!~

Assalamualaikum cinta,
Waalaikumsalam rindu..

Pernah dgr ayat tu?.. ayat dlm 7 petala cinta.. setengah org kata mungkin movie tu islamik, tp ada juga setengah yg mengkritiknya sbb ada slh nya.. terpulang kpd yg melihat..

Erm..npa ya petang ni terpanggil nak berbicara ttg cinta..?
Sebab faktor sekeliling mungkin..? 
Eem entahlaaa.... yg Ayu tau Ayu nak tulis ni utk semua org tau apa yg Ayu rasa..

Rakan2 selalu tanya.. lama tak nampak makan sama? atau Lama tak nampak "dia"?
Herm,... mula2 Ayu tak tahu nak jawab apa.. Ayu jz share dgn seorang rakan sekolah dulu..
Nak tahu apa yang dia kata?
"lain kali bila org tanya macam tu, suruh diorang tanya iman sihat tak hari ni?" n dia sambung lagi " kenapa nak tanya sesuatu yang ke arah maksiat?" lepas tu Ayu hanya diam.. betul gak tu, kan?

Bila kata kat dia... "asyik nampak orang couple je sana sini", jeles + sdh la plak".. pastu msti kena mrh, dia akan cakap " orang ko sedih, nangis sbb tengok orang lain tgh wat maksiat, sbb diorang mnghala ke dosa, yg ko nak nangis sbb x dpt buat dosa tu knpa?" lps tu Ayu mcm biasa..diam..hee betul gak, kan?

Jgn tanya Ayu kenapa Ayu tak keluar dating, kenapa Ayu jarang jumpa dia.. 
sebabnya akan berbalik kpd Ayu semula.. 
sebab "dia" pernah cakap : kalau sayang mak abah, tak kan nak slalu buat dosa, kan?
sebabnya : Ayu tak nak Ayu solat tapi Ayu wt dosa gak, Ayu ngaji tapi Ayu dating.. tak guna, kan?
sebabnya : Ayu tengok diri Ayu kt dlm cermin.. n Ayu nampak gambaran seorang yg kurang sempurna..
Seorang yang kadang2 keluar rmh dgn dosa.. jd, tak kan Ayu nak tambah dosa2 Ayu yg dah banyak ni..?

Jadi, jangan tanya Ayu.. kenapa Ayu tak keluar dating ke, tak bergayut kat telefon..
Sebab even "dia" tanya Ayu cmni " sudi tak utk jadi teman hidup saya?" itu belum jamin lagi yang kami takkan lalai.. 

Sebab apa yg Ayu nampak skrg.. kebanyakan org akan kata, "kitorg tak declair utk couple, kitorg declair utk jadi bakal suami,isteri" TAPI pengisiannya macam mana? tak meseg? tak tepon? tak jumpa? kalau msg, tpn, containnya apa? pasti tanya bab agama je? tak melencong?
kalau jumpa n ada orang teman sekali pun, tujuannya apa? takut org yg teman tu pun dikira bersubahat..

Ayu tak tahu napa..em entahla.. yg pasti, selagi Ayu boleh kawal perasaan Ayu, selagi Ayu sedar yang ni bukan masa utk kami fikir semua ni secara mendalam.. selagi tu Ayu harap ditambahkan + dikuatkan iman supaya kami tak alpa..

Ayu mungkin takkan boleh jadi seperti ustazah Fatimah Syarha dan suaminya yg just berkenalan atas sehelai kertas.. Ayu juga takkan mungkin boleh jadi muslimah yg betul2 zuhud, yang tidak memikirkan dunia, tapi selagi Ayu mampu utk menggunakan akal Ayu ni, Ayu akan guna sebaiknya!~ bukan setakat membezakan yg baik dan buruk, tapi mencegah dan berusaha menghentikan yang tak baik..


Untuk "dia" plak : Ayu bukan seorang yang kuat, adatlah perempuan..lemah.. tapi selagi ada pesanan2 yang mengingatkan kembali diri kita ke arah PENCIPTA kita.. insyaAllah..boleh.. mungkin sekarang bukan masa yang sesuai utk zahirkan rasa sayang itu, sebab CINTA kpd ALLAH  pun kita tak dapat tunjuk dengan sepenuhnya lagi. Cintai ALLAH sepenuh hati kamu, n satu masa nanti, bila sampai serunya, sayangi Ayu =)


Ya Allah..ampunkan hambaMu ini!~ 


Takrif cinta itu berbeza bagi setiap orang.. namun apa yang pasti : cinta itu dahulukannya kepada Allah dan Rasulnya kerana :


=)


Kiri kanan duduk berdiri = h a L a L h a R a M?

Assalamualaikum W.B.T.H...

Lama tak post hehe.. arini Ayu nak share 1 crta yg baru je terjadi..
Tadi dgn excited + confident nya pg library..sblum sampai library siap beli aiskrim lg.. n makan kt bwh library.. hajat dihati konon2 nak siapkan tesis..
Tengah2 mkn smbil sembang dgn Angah n Islah.. Emi datang..n join sembang..
Tengah2 sembang, member Ayu lalu n mengatakan library tutup! hari ini ari keputeraan Agong.. haru betul.. jauh jln smata2 nk siapkan tesis, tup2 tutup plak..
So, kitorang pun sambung sembang.. dari tesis ke study ke exam ke citer kwn2 kls..hinggalah masuk 1 part..cite tentang "kain halal haram?"



Haa..? Apa tu? Ni Angah la cerita..hehe 
Ala pernah nampak tak slalu orang perempuan pakai kebaya ke baju kurung moden ke kain dia terbelah.? Kenapa dia panggil halal haram? sebab skali jalan tutup, skali jalan terbuka, nampak kaki.. kiri kanan tutup buka, haaa tu panggil halal haram..hehe

Angah sambung lagi.. bukan perempuan je ada kain halal haram, laki pun ada gak.. kalau laki tu pakai seluar tiga suku / seluar pendek.. bila berdiri, tutup lutut, bila duduk, nampak lutut.. emy cakap la, dudukla okey sikit, ddk lurus je.. tapi kalau naik moto cmna..? tak kan nak ddk lurus plak kan..? haa haha

Selalu lelaki pakai seluar gtu cm nak main futsal ke bola ke kan? ermmm..niat dah bagus dh, bersukan utk menyihatkan bdn..ditambah lagi niat yg tulus suci murni : bersukan utk sihatkan bdn agar lebih kuat beribadah kpd Allah.. tp bila dah pakai seluar halal haram.. haa camna tu..?

Setiap perkara tu ada baik dan buruknya.. betul tak..? Kalau kita nak yang baik dan berusaha untuk dapat yang baik.. insyaAllah kita dapat.. tp kalau kita nak yg baik, tp tak cegah yg buruk, tak guna gak..kan?

Cuba tengok kartun ni plak :


Jadi, renung2 kan..

p/s : Terima kasih la kalian bertiga ( islah, angah, emi) di atas perkongsian td..hohohoho..